U21 deja în istorie!

România U21 la EURO 2019!
„Prima şi cea mai mare victorie este să te învingi pe tine însuţi.” – Platon (filozof al Greciei Antice)

Performanță de răsunet pentru fotbalul românesc: „tineretul” s-a calificat la EURO 2019. După 20 de ani… Titlu de roman. Și asta pentru că Gică Hagi și academia lui au dat „restart” fotbalului românesc. Să fim corecți, în urmă cu un an puțini au crezut în calificarea acestei echipe. Doar antrenorul Daniel Isăilă și după el Mirel Rădoi au dus la final o muncă titanică. Acum ne bucurăm și e normal. Ne gândim cu speranțe că acești tineri pot ajuta seniorii pentru calificarea la EURO 2020 și/sau CM 2022. De ce? Pentru că toți au demonstrat că pot juca la cel mai înalt nivel. Avem speranțe mari pentru viitor. Trebuie doar să avem grijă cum vor crește acești jucători, în ce climat, cu ce mentalitate. Faptul că la ultimele două meciuri ale naționalei U21 au fost prezenți aproape 30.000 de spectatori demonstrează valoarea acestor fotbaliști. Lumea se strânge ca la urs atunci când are parte de spectacol, atitudine, dorință. Restul este deja istorie!

La 37 de ani, Mirel Rădoi are stofă de antrenor mare. Nu a schimbat prea mult din repertoriul tactic impus de fostul selecționer Daniel Isăilă. Băiat deștept. Rădoi a venit doar cu stropi de ambiție, voință, disciplină și seriozitate. Nimic mai mult. Și asta într-un grup cu o vârstă greu de stăpânit. Plus un discurs tăios dar corect. Atât cu elevii săi cât și cu mass-media. Nu în ultimul rând, ținuta elegantă ne-a sărit în ochi. Nu degeaba spuneam mai sus că are „stofă”… 🙂
Acest 4-0 de la Ploiești, cu Liechtenstein, este o dulce desfătare după munca depusă în preliminarii. Să iei fața Portugaliei la nivel de „tineret” este uluitor. Incredibil. Și asta pentru Gică Hagi și academia lui au alimentat loturile naționale, la toate categoriile de vârstă, cu fotbaliști bine pregătiți, gata să intre în luptă la cel mai înalt nivel. Un fel de „restart” dat fotbalului românesc. La timp…
O generație de excepție. Poate nu întâmplător fiul lui Hagi, Ianis, a fost coordonatorul naționalei U21. Are dribling, inspirație și execuții formidabile. Golurile cu Bosnia (din corner) și cu Liechtenstein (din lovitură liberă) sunt bomboanele de pe tortul lui Ianis. Logic, și echipa a dansat la fel ca el: entuziasm, creativitate, 19 goluri marcate și doar patru primite. Dincolo de cifre impresionează însă jocul bun al „tineretului”, constant de bun și pe alocuri încântător.
Faptul că la Cluj și Ploiești suporterii au umplut tribunele ca să-i vadă este cea mai frumoasă răsplată pentru munca lor. Și asta pentru că s-au concentrat doar pe fotbal reușind o calificare în care, repet, la începutul preliminariilor nu credea nimeni.
La EURO 2019 orice victorie va fi un bonus. Și avem speranțe că vor ajunge sus. Bravo lor, bravo lor!