Despre Man, Straton și profesionalism

De reținut: „Valoarea omului se măsoară după greutățile pe care el le învinge.” – Voltaire (scriitor și filosof al Iluminismului francez)

Profesionism și conștiință profesională. Cam așa descrie dex-ul despre cuvântul „profesionalism”. Se potrivește bine la Denis Man și Cătălin Straton. Man și-a făcut treaba cu vârf și îndesat. În ultimele trei meciuri, două în campionat și unul în Liga Europa, a marcat de șapte ori. Cifră norocoasă. Practic i-a forțat mâna selecționerului Mirel Rădoi să-l convoace la echipa națională. Man e cel mai în formă jucător din Liga 1, marchează de la distanță, dă bine cu capul, are forță și viteză peste ce știam din sezonul trecut, bun în duelurile „unu la unu”, inventiv în combinații. Profesionalism sută la sută, trebuie convocat. Straton a venit la FCSB de la Dinamo. Suporterii „câinilor” l-au și pus la zid. Trădare este cuvântul de ordine. Greșit. Să nu uite că Straton a fost pus pe goană după demararea proiectului spaniol. Omul are familie, are nevoie de salariu nu de statutul de șomer. Dacă Dinamo l-a concediat FCSB l-a luat de bun. Și bine a făcut. Achiziție tare, de valoare, care rezolvă criza din poartă. Fotbalul este o industrie. Iubirile nu trăiesc la infinit pe stomacul gol. Profesionalism înseamnă să ai evoluții bune acolo unde ai contract. Și punct. Restul sunt povești frumoase.

Selecționerul Mirel Rădoi este forțat de prestațiile și golurile lui Denis Man să-l convoace la echipa națională. Explicațiile că nu se joacă pe extreme cu Irlanda de Nord sau că nu a bifat prea multe minute la echipa de club nu mai sunt de actualitate. Man marchează pe bandă rulantă în urma unor evoluții la cel mai înalt nivel. Omul are din ce în ce mai multă încredere și îi iese aproape tot.
Neconvocarea lui Denis Man n-ar avea nicio scuză. Argumentată sau nu. În acest moment nu există cineva mai bun pe postul lui Man. Deac este accidentat, Iancu și-a arătat limitele cu Austria, iar de naturalizat pe postul de extremă dreapta nu prea sunt variante. Cu Islanda, Man poate fi asul lui Rădoi. Dar de ales va alege doar selecționerul Rădoi. El răspunde de rezultate, el știe ce și cum.
Fără doar și poate, Cătălin Straton este unul dintre cele mai bune transferuri făcute de FCSB în ultima vreme. La 30 de ani are experiență cu carul, a apărat bine în sezonul trecut, a început excelent și acum. Dar Dinamo a preferat „rețeta spaniolă”, iar Straton a devenit șomer de lux. Așa a ajuns în trupa lui Gigi Becali. Contract corect, salariu bun. Straton a apărat bine cu FC Argeș, iar în plus a dirijat apărarea ca la carte.
Fanii dinamoviști l-au pus repede la zid. Cuvântul „trădare” e pe primul plan. Dar nu au dreptate. Straton nu a vrut să plece de la Dinamo ci a fost pus pe goană. Ce trebuia să facă? Să se înscrie la șomaj?  Are o familie, are obligații, avea nevoie de salariu. Straton a respectat cât a putut pe Dinamo și suporterii săi dar viața cu stomacul gol nu prea merge. Nicăieri.