Bravo, România! Bravo, Rădoi!

Austria – România 2-3. Mirel Rădoi, prima sa victorie ca selecționer după un meci spectaculos.

Dușul rece nord-irlandez le-a prins bine „tricolorilor”. Și selecționerului Mirel Rădoi. Așa cum a arătat naționala României, la Klagenfurt, luni seară, este foarte bine. Cele cinci schimbări făcute de Rădoi au adus ceea ce și-a dorit: „un plus la nivel de intensitate”. Grigore, Burcă, Alex Crețu, Florinel Coman și Deac au fost ok. Deac, cât a arătat până la accidentare. După mulți ani naționala a jucat altceva. „Tricolorii” au afișat dorință de grup și putință după valoarea fiecăruia. La final au reușit o victorie importantă, de moral, de încredere. Dorința de victorie este ceea ce le lipsea, iar selecționerul Rădoi a reușit să îi motiveze total. Timpul trece, nu mai au timp să aștepte, au arătat că vor să facă o mare performanță ACUM, nu mâine. I-am văzut pe Alibec, Maxim sau Coman ajutând apărarea. Peisaj rar în trecut dar se întâmplă sub comanda lui Rădoi. Cu acest spirit de sacrificiu „tricolorii” au dreptul să viseze frumos. Regretul că nu au învins Irlanda de Nord devine și mai mare. Cu șase puncte din șase totul era perfect. Oricum, bravo lor, bravo „tricolorilor”!

Alin Toșca, Sergiu Hanca, Alexandru Cicâldău, Ianis Hagi și George Pușcaș nu au mai prins locul de titular în confruntarea cu Austria. Selecționerul Mirel Rădoi a vrut intensitate mai mare, presing, efort susținut, dăruire totală și dorință cu carul. Cei cinci au fost înlocuiți de Dragoș Grigore, Andrei Burcă, Alexandru Crețu, Florinel Coman și Ciprian Deac.
Așa s-a ajuns la formula Tătărușanu – Burcă, Chiricheș, Grigore, Bancu – Maxim, Crețu, Stanciu – Deac, Alibec, Coman. Păcat de Deac, începuse bine meciul dar a părăsit terenul pe targă din cauza unei accidentări la glezna piciorului drept. Pentru momentul actual de reconstrucție a echipei naționale a fost super. Rădoi a gândit bine tot meciul. Presing, dăruire, dorință de victorie. Unitatea grupului a contat enorm, iar asta vine doar din ceea ce se întâmplă sau s-a schimbat în vestiar. Clar este loc și de mai bine.
O discuție ar fi pentru flancul stâng. Bancu nu e în apele lui acolo ca fundaș lateral. Mai bine mijlocaș unde știe ce are de făcut. Convocarea lui Mario Camora și poate Junior Morais, de la Gaziantep, sunt variante de luat în calcul pentru confruntarea cu Islanda. Decizia îi aparține doar selecționerului.
Altfel, victorie importantă, muncită și meritată. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece. Austria a prins o zi mai slabă, n-a fost în apele ei. Cel puțin așa a lăsat impresia însă asta nu diminuează meritele „tricolorilor”. Peste ani nu rămân vorbele noastre ci rezultatul scos de ei. Victorie în fața Austriei după 34 de ani de așteptare. Ultima, în 1986, în Ghencea, cu 4-0. Atunci, antrenorul Mircea Lucescu a fost demis inexplicabil. Acum, Mirel Rădoi continuă spre un nou început. Istoria se scrie repede însă doar rezultate rămân peste ani.