Să moară capra lui Bratu? De ce?

„Numai după invidia altora îți dai seama de propria ta valoare.” – Tudor Mușatescu (poet, prozator, dramaturg și umorist român)

De-a lungul anilor, românii au dezvoltat o adevărată obsesie pentru ceea ce fac cei din jurul lor. Acesta este adevărul și nu trebuie să ne ferim să-l spunem. Vinovați sunt alții, nu persoana celui în cauză. Lumea se uită repede spre cel acuzat, iar acela care acuză își vede liniștit de treabă. Cam asta se întâmplă la Dinamo de o bună bucată de timp. Fostul antrenor Florin Bratu a fost pus la zid de actualul antrenor al „câinilor”, Mircea Rednic. Și asta pentru că Dinamo nu are rezultatele dorite. Surprinzătoare reacție între oameni din aceeași branșă. Nu e frumos. Dacă judecăm după cifre, Bratu a avut ceva rezultate: a bătut pe Viitorul și Voluntari, a făcut egal cu FCSB și a condus CFR-ul în Gruia. Altfel, Rednic a știut la ce se înhamă. Practic și-a asumat starea de fapt a echipei și nu este corect ca acum să dea vina pe fostul antrenor. Sincer, nu cred că i-ar conveni să pățească la fel!

Expresia „să moară capra vecinului” are la bază o stare de spirit numită invidie stropită cu oftică. Din păcate, foarte mulţi dintre români merg pe principiul „de ce să îi meargă bine vecinului, dacă mie îmi merge prost”. Valabil și pentru ceea ce se întâmplă acum la Dinamo. Abia instalat în funcție, antrenorul Mircea Rednic nu a redresat încă echipa așa cum lăsase de înțeles. Două egaluri, cu Călărași și Chiajna, dar mai ales jocul neconvingător țin pe Dinamo departe de lumea bună din play-off.
Rednic acuză: „Nu ştiu cine e vinovat, dar să spui că nu eşti responsabil de ce s-a întamplat la Dinamo? Treaba lui. Să nu faci o săptămână un antrenament fizic? N-am văzut în viaţa mea aşa ceva! El a făcut lotul, el a pregătit echipa şi nu are nicio vină? Trebuie să fim corecţi!”. Poate chiar așa e dar lucrurile astea trebuiau spuse atunci când a venit, nu acum după ce jocul și rezultatele nu conving pe nimeni și nu se simt în clasament. De ce nu a făcut o evaluare corectă înainte de a semna? 🙁 🙁
(https://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/rednic-socat-de-ce-a-gasit-la-dinamo-nu-am-vazut-in-viata-mea-asa-ceva-detaliul-la-care-s-a-referit-pe-cine-scoate-vinovat-si-vestile-bune-doi-jucatori-au-deja-biletele-de-avion-luate-17575662)
Florin Bratu se apără, pe bună dreptate, invocând rezultatele. Victorii cu Viitorul și Voluntari, un 3-3 de senzație cu FCSB și un meci foarte bun la Cluj, cu CFR, unde chiar dacă a pierdut (1-3) Dinamo a condus aproape 70 de minute. Tare sunt curios ce va face trupa lui Rednic, cu noii „stranieri” aflați pe drum, în returul cu CFR. „Așa suntem noi, românii, încercăm să găsim alibiuri și lucrurile acestea nu sunt în regulă”, a fost reacția lui Bratu la Digi Sport. (https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/bratu-a-raspuns-ferm-atacului-sub-centura-de-la-rednic-cu-mine-dinamo-batea-pe-mine-m-au-dat-afara-548639)
Vorbele spuse de Rednic pot avea efect de bumerang. Principiul „dacă mie îmi este rău, atunci să îi fie şi lui rău” poate să-l întâlnească atunci când el însuși va fi schimbat din funcție. În fotbal e ceva la modă. Nu este normal ca între antrenori, în fond colegi din aceeași breaslă, să se spele rufele în public. De aceea patronii fac ce fac și se comportă cum se comportă. Chiar nu mai există un gram de respect?