Rădoi, sincer: „De ce aveți așteptări dacă spuneți că suntem slabi?”. Dar nu e chiar așa…

De reținut: „Cei care nu acceptă să fie sfătuiţi nu vor putea fi nici ajutaţi.” – Benjamin Franklin (diplomat american, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic)

Cu Belarus, un amical cu lumini și umbre. O primă repriză ca la carte, iar a doua complet ratată după minutul 55 când România a avut 5-0. Explicații se găsesc fel de fel. Simplu, jucătorii care au început meciul au vrut să arate că pot, iar disciplina tactică i-a ajutat să marcheze, să controleze partida. Mitrea, Nedelcearu, Marin, Ganea, Man, Tănase sau Pușcaș au zburdat pur și simplu. Apoi au venit schimbările. Surpriză, consacrații Maxim, Alibec sau Bicfalvi au jucat mai mult pentru ei decât pentru echipă, iar alte rezerve ca Băluță, Crețu sau Cristea i-au urmat în aceeași notă slabă. Aici e problema și bine că s-a întâmplat cu Belarusul. Măcar știe selecționerul Mirel Rădoi ce are de făcut. La conferința de presă, Rădoi a fost sincer: „Vreți să vin în fața voastră, voi să trageți și eu să stau? De ce aveți așteptări dacă spuneți că suntem slabi?”. Sună bine dar nu e chiar așa. Atât timp cât un om ca Gică Hagi, care conduce cea mai performantă academie de copii și juniori din țară, spune că este optimist și doar așa vin rezultatele pozitive înseamnă că la națională se poate face mai mult. De aceea suporterii și media au AȘTEPTĂRI!

Un 5-3 cu Belarus care nu reflectă valoarea dintre cele două selecționate. Scorul corect este cel din minutul 55 când „tricolorii” au avut 5-0. Jucătorii tineri, cu mai puține selecții, au demonstrat că vor și că pot. Au jucat exact ceea ce a vrut selecționerul Rădoi și le-a ieșit.
După acel minut 55 s-a tăiat filmul. Cei care au rămas pe teren, ca Nedelcearu sau Mitrea, s-au relaxat și am fost varză în apărare. Cei care au intrat, nume importante ca Maxim, Alibec sau Bicfalvi ne-au lăsat impresia că au jucat pentru ei, nu pentru echipă. Poate o problemă, poate nu, dar asta a fost impresia. Norocul Belarusului care a riscat și a marcat de trei ori ca să spele rușinea din prima repriză.
Facem ce facem și tot la selecționerul Mirel Rădoi ajungem. Probabil unul dintre cei mai sinceri selecționeri din ultimii 30 de ani. Referindu-se la mass-media, poate și la suporteri, Rădoi a spus: „Înțeleg că spuneți de multe ori că jucătorii nu au valoare, că antrenorul e slab. Dar de ce aveți așteptări atât de mari dacă voi credeți că suntem așa de slabi?”. Și altele… (https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/mirel-radoi-a-rabufnit-la-conferinta-vreti-sa-vin-in-fata-voastra-si-voi-sa-trageti-si-eu-sa-stau-615708.html)
Dintr-un punct de vedere poate că are dreptate dar lucrurile nu stau chiar așa. Toți avem așteptări mari de la echipa națională pentru că există posibilitatea obținerii unor rezultate mari. O spune cel mai titrat și valoros fotbalist român din toate timpurile, Gică Hagi: „De cine nu e optimist ar fi bine să ne despărțim. Înainte, tot ce însemna echipa națională era plin de optimism, așa vin rezultatele. În momentul de față, eu sunt foarte optimist, cred că putem avea succes”, conform https://www.gsp.ro/ (https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/gica-hagi-e-gata-sa-preia-nationala-romaniei-mesaj-pentru-razvan-burleanu-613362.html). Declarația lui Hagi a fost înaintea meciului cu Austria, 0-1 la Ploiești, dar este perfect valabilă după spusele lui Rădoi de miercuri seară.
Presa și suporterii spun ce văd. Cam așa stau lucrurile. După acel 3-2 din Austria „tricolorii” au fost apreciați, lăudați, poate prea lăudați. Dar când joacă prost nu putem spune că joacă… bine. Da, vorba lui Hagi, naționala Romââniei poate obține rezultate mari cu baza de selecție pe care o are acum. Dacă el crede asta înseamnă că se poate face ceva. Mai bun, mai pozitiv. De aici vin AȘTEPTĂRILE de care vorbea selecționerul Rădoi la conferința de presă.