Dan Petrescu, idolul pierdut !

Cât de adevărat e: „Nimic nu este mai detestabil decât respectul bazat pe teamă.” – Albert Camus (romancier, dramaturg și filozof francez)

Dan Petrescu a debutat la Steaua la o lună după ce „roș-albaștrii” câștigau Cupa Campionilor Europeni. La vârsta de 19 de ani și câteva luni. Emerich Jenei, antrenorul de atunci al Stelei, i-a dat încredere. Cât de frumos sună: ÎNCREDERE. Anii au trecut, repede, iar din jucătorul de mare valoare Dan Petrescu s-a născut un antrenor la fel de valoros, Dan Petrescu. Doar că, peste aceeași ani, „Bursucul” a uitat acel moment când a primit ÎNCREDERE. La meciul de la Mediaș, Dan Petrescu, idolul de altădată pentru mii și mii de fani, l-a schimbat pe Alin Fica (18 ani) în secunda 40. Umilință? Bătaie de joc? Strategie? Ocolirea regulii U21? Nici nu știi ce să mai crezi dar orice explicație sau justificare ne oferă Dan Petrescu decizia sa a strivit debutul unui jucător de perspectivă. Peste ani, ÎNCREDEREA primită de „Bursuc” la debutul său, ca jucător, s-a transformat în NEÎNCREDERE în urma deciziei luată la Mediaș ca antrenor. De asta au curs și curg mesajele critice pe paginile de socializare. Din păcate, Dan Petrescu a devenit idolul… pierdut !

Dan Petrescu (52 de ani) și-a făcut junioratul în Ghencea, la Steaua București. La o lună după câștigarea Cupei Campionilor Europeni, în 1986, „Bursucul” a fost promovat la echipa mare unde a jucat alături de nume grele ale fotbalului românesc precum Lăcătuș, Iovan, Belodedici, Bumbescu, Majaru, Tudorel Stoica, Bölöni, Balint sau Pițurcă. Emerich Jenei, antrenorul de atunci al Stelei, i-a dat încredere, a văzut în el un potential uriaș și n-a greșit.
Peste doi ani, Dan Petrescu lua drumul străinătății, la Foggia (Italia), care tocmai promovase în Serie A, unde avea să fie antrenat de marele Zdenek Zeman. A urmat apoi ascensiunea: Sheffield Wednesday, Chelsea Londra, Bradford City, Southampton, toate din Anglia. Pregătirea fizică totală făcută cu Zeman, la Foggia, i-a prins bine și i-a marcat în bine cariera de jucător dar și pe cea de… antrenor.
Acum, momentul Alin Fica. Un tânăr de 18 ani care și-a făcut debutul în Liga 1 timp de… 40 de secunde. Oricât de mult ar fi vorbit cu el Dan Petrescu șocul e șoc. Înghiți în sec când trăiești așa ceva. Ce să mai zică băiatul că dacă zicea ceva probabil se alegea cu vorbe grele și adio CFR. „Bursucul” se justifică din cauza aberantei reguli impusă de Federație, cu al doilea jucător U21 pe teren dar fără „normă de timp”. Corect era o regulă U21+U23, astfel încât jucătorii folosiți ca U21 să poată avea continuitate. Și cred că toată lumea era mulțumită. Probabil și antrenorul CFR-ului.
Ce-a rezolvat Dan Petrescu umilindu-l pe acel copil? Nu exagerăm dar acele secunde împovărătoare îi vor marca toată cariera lui Fica. În timp ce clujenii au pierdut două puncte imense care vor costa scump la final. Acum urmează marea confruntare cu FCSB. Foarte posibil ca Dan Petrescu să repete scena de la Mediaș. Omul vrea doar jucători de valoare, vrea titlul, vrea să-l bată pe Becali cu orice preț.
Oare o va face din nou? Cine va fi pionul de sacrificiu? Tot Fica? Doamne ferește. Asta l-ar distruge pe copil. Itu? Chiar nu știm. Gestul de la Mediaș a fost cumplit, trist, iar reacțiile vehemente ale iubitorilor de fotbal de pretutindeni i-au blocat lui Dan Petrescu, doar moral, această opțiune. Sigur va fi greu s-o repete, iar dacă se întâmplă nu va mai avea înțelegere cu tribuna.