Experiența face diferența!

„România ale, România ale, hop hop hop”!

Debut senzațional al naționalei de fotbal U21 la Campionatul European. Un 4-1 de vis contra Croației, o reprezentativă care, înaintea meciului, arăta mai bine pe hârtie dar pe teren a fost exact invers. Și-atunci cine a făcut diferența? România a jucat ceea ce trebuia ca să câștige valorificând plusul de experiență la nivel de echipă națională. Nu mai puțin de nouă jucători au fost convocați la naționala mare: Nedelcearu, Manea, Pașcanu, Ivan, Hagi, Băluță, Cicâldău, Pușcaș și, chiar dacă nu l-a lăsat Ajax să vină, Răzvan Marin. Din cei nouă cinci sunt formați la academia lui Gică Hagi. Ei au pus umărul la calificare, iar jocul și scorul cu Croația n-ar trebui să ne mire. Selecționerul Mirel Rădoi are parte de un grup extraordinar. Echipa joacă un fotbal plăcut, se ajută între ei, se respectă, sunt prieteni. Un „altfel” de fotbal, o „altfel” de echipă. Nu știu ce va urma dar un lucru e cert: „tineretul” arată mai bine, mult mai bine decât naționala mare. Un motiv de bucurie pentru viitor. Ca o concluzie, experiența face diferența!

Mulți sunt de acord că pe hârtie Croația arăta mai bine. În special la capitolul competiții. Croații activează în campionate puternice, cu cotă mare, cu alt ritm. Decalajul exista, clar, însă elevii lui Rădoi au avut ceva în plus: meciuri în echipa națională de seniori. Asta nu au croații, nici englezii, nici francezii. Acolo e infinit mai greu de accesat prima repreentativă și asta s-a văzut pe teren.
Victoria cu Croația este uriașă însă trebuie uitată repede. Refacerea este pe primul plan. În afară de trei puncte nu s-a întâmplat altceva. Până la calificare mai e drum lung. Doar primul loc oferă acest privilegiu și cel mai bun loc secund din cele trei grupe. „Tricolorii” mai au nevoie de cel puțin o victorie. Obligatoriu dacă vor să ajungă aproape de trofeu și la Olimpiadă.
Teoretic, meciul cu Anglia intră într-un plan tactic favorabil trupei lui Rădoi. Englezii au pierdut dramatic primul joc (1-2 cu Franța), au încasat golul înfrângerii în minutele de prelungire dintr-un autogol, au avut jucător eliminat (Choudhury) care sigur va fi suspendat la meciul cu România, deci un moral avariat serios. Din disperare, Anglia va risca totul, iar asta ne poate favoriza jocul de contraatac. Băieții noștri știu să-l facă bine și abia așteptăm raidurile lui Ivan, Man, Coman sau Hagi. Atenție mare și la arbitraj dar noroc cu sistemul VAR care a oprit furturile grosolane!
Ce nebunie! Un succes istoric contra Croației! Acum nu mai contează decât pregătirea meciul de vineri, cu Anglia! Avem echipă, avem valoare!
Bravo, băieți ! Bravo, Rădoi !