De la ierarhia pandemiei la… pandemia ierarhiilor !

De reținut și de cei care schimbă clasamentele: „Ferește-te de jumătățile de măsură.” – Theodor Fontane (scriitor german)

Fotbalul post-pandemie gâfâie serios. Sporturile de echipă, în general, au mari probleme. De la program până la existența în sine. Nimeni nu știe cum și în ce fel se va juca în acest an, la anul și tot așa. Acum se fac ierarhii în birouri. După pandemie, bun sau rău, clasamentul Ligii 1 arăta exact ceea ce s-a întâmplat pe teren. Covidul a dat peste cap totul, iar cazurile de infectare au dus la amânarea meciurilor. Din ce în ce mai multe. De ce? Dacă un sportiv este bolnav trebuie înlocuit. Dacă sunt mai mulți cu probleme medicale trebuie aduși alții. Ideea e că dacă o echipă sau alta nu joacă din diferite motive trebuie să piardă meciul la „masa verde” cu 0-3. Dar nu s-a vrut așa pentru a scăpa X sau Y de retrogradare. Dinamo, cap de afiș. S-au inventat fel și fel de criterii, Liga 1 e la un pas de formula cu 16 echipe. Doar pentru Dinamo București. Se invocă tradiția. Ei și ce? Dar când s-au dus în „B” alte nume mari ca Rapid, Petrolul, FC Argeș, „U” Cluj, UTA sau Poli Timișoara de ce nu s-a procedat la fel? Trăim intens pandemia ierarhiilor, din oră în oră apar clasamente și criterii de departajare dar de pierdut pierde fotbalul adevărat !

Pandemia provocată de COVID-19 a dat totul peste cap. Fotbalul are probleme, la fel și alte sporturi. Financiar, testele pentru depistarea virusului toacă o căruță de bani, iar rezultatele lor au dereglat programul competițional.
Chiar și aceste condiții sanitare extrem de dure nu scuză amânarea repetată a unor meciuri. Cine are probleme medicale e musai să le rezolve. Cine are jucători depistați pozitiv să aducă alții. Altfel meci pierdut cu 0-3 și punct. Un mod simplu de a păstra ierarhia sportivă nealterată, neinfectată de fel și fel de scenarii.
Se face mare tam-tam pe salvarea lui Dinamo de la retrogradare. Pe motiv de tradiție. Dar Liga 1 poate trăi și fără Dinamo. La ce prestații au avut „câinii” în acest sezon chiar nu meritau un așa lobby. Dar când a retrogradat Petrolul de ce nu s-a modificat regulamentul ca să rămână „găzarii” în „A”? Dar la Rapid? Dar când a picat Argeșul? Aceste ocale mici pentru alții, iar pentru Dinamo ocaua mare nu fac bine fenomenului fotbalistic. Deloc.
Suporterii și-au pierdut încrederea în ierarhii. Pe teren e una, la panou e alta. Nu e bine. Nu e bine. Clasamnetul trebuie să fie real, corect, să-l arate pe cel mai bun. Cine nu poate, pierde. E atât de simplu.
Dacă Liga 1 se mărește că să nu pice Dinamo atunci și Liga 2 poate invoca dreptul la mai multe șanse de promovare. De ce să joace doar Mioveni și Chindia la baraj? Dacă se mărește numărul de echipe în Liga 1, de la 14 la 16, atunci să joace la baraj și Dinamo, și Iașul, și Voluntariul. Turris, Rapid și Petrolul abia așteaptă.
Rămâne de văzut ce se va decide în birouri. Prima divizie avea nevoie de mai multe echipe. Clar. Poate chiar 18 dar în niciun caz pe baza unor criterii ciudate și complicate care să-i ajute doar pe unii, iar pe alții să-i îngroape pe viață.

P.S. Apropo de Voluntari. Clubul ilfovean, prin vocea președintelui Ioan Andone, pare dispus să cedeze locul din prima divizie lui… Dinamo, dacă va retrograda. Incredibil. Păi de ce a mai jucat în acest sezon FC Voluntari? Pentru cine? Pentru ce? Invocarea tradiției pentru Dinamo nu justifică sub nicio formă un posibil demers de acest fel. De aceea am spus mai sus că ar fi bine ca mai multe echipe din play-out să ajungă la baraj. Voluntari, prima pe listă dacă îi place așa de mult în… Liga 2 !