Contra n-are variante…

Selecționerul Cosmin Contra e obligat să facă din ce are… bici. Cu Norvegia și Suedia se decide totul!

Se întețesc criticile la adresa selecționerului Cosmin Contra. Unele pe bună dreptate: de la chemarea lui Grozav, inexplicabilă în raport cu forma și prestațiile jucătorului, până la numărul foarte mare de jucători utilizați în actuala campanie europeană. Logic, nu s-a cristalizat o formulă competitivă care să ne dea speranțe pentru viitor. Altele, nu: selecționerul Contra are o bază de selecție tot mai redusă. Mulți dintre jucătorii cu nume lustruiesc băncile de rezerve la echipele de club, iar tinerii de la U21 aduși la lotulul mare nu pot transforma peste noapte un joc obosit de ideea calificării cu orice preț. Norvegia și Suedia sunt peste România, ca valoare. Orice fel de calcule trebuie să înceapă de la acest detaliu. Oricine vine în locul lui Contra se va lovi de aceeași realitate. Tristă, dar adevărată: valorile sunt din ce în ce mai puține. Speranțe? Și mai puține.

Dintre jucătorii convocați pentru „dubla” cu Spania și Malta doar Răzvan Marin (Ajax), Nedelcearu (Ufa), Toșca (PAOK) și Grozav (Kisvarda) au bifat ca titulari la cluburile lor. Cu mențiunea că Marin a fost criticat pentru prestațiile slabe la Ajax, iar ceilalți trei evoluează pentru formanții modeste. L-aș mai pune la socoteală pe Nicușor Stanciu care în ultima vreme a avut evoluții spectaculoase la Slavia Praga.
În rest, probleme. De la mari la foarte mari. Portarii Niță (Sparta Praga) și Radu (Genoa) au fost titulari dar la națională… rezerve. Ianis Hagi (Genk), Benzar (Lecce), Grigore (Ludogoreț), Pușcaș (Reading) sau Keșeru (Ludogoreț) au evoluat sporadic, fără continuitate, la echipele de club. Ultimii pe listă, Tătărușanu (Lyon), Maxim (Mainz) și Chipciu (Anderlecht) nu au prins nici măcar un minut la cluburile lor, iar Rus doar un meci la MOL Fehervar.
Situație complicată pentru selecționerul Cosmin Contra. Pur și simplu n-are variante. O bază de selecție în regres. Inspirată titularizarea lui „Tătă” care fără meciuri în picioare a fost de senzație cu Spania și ne-a ferit de dezastru cu Malta. Injecția cu tineret de la U21 trebuia făcută mai demult. Bine că s-a făcut acum. Băieții au calitate, în special Pușcaș, dar au nevoie de meciuri și experiență. Cicâldău, Ștefan sau Hagi au jucat multe meciuri în ultima vreme, iar asta se simte pe teren.
Toată lumea vrea calificare, face socoteli. Corect dar se omite un detaliu: pe valoare, Norvegia și Suedia au o clasă în plus. Dacă România învinge acasă aceste reprezentative ar fi o mare surpriză. În mod normal nordicii au prima șansă. „Generația de aur” ne obligă pe toți să visăm calificarea la EURO dar realitatea este cu totul alta. Un pic cam tristă însă se poate corecta. Speranța moare ultima.