Fotbalul, fluier final !

„Nu eşti răspunzător pentru că te naşti. Dar eşti direct răspunzător pentru ce trăieşti.” – Tudor Mușatescu (poet, prozator, dramaturg și umorist român)

Pandeimia de coronavirus i-a proporții de neimaginat chiar și de către specialiști. Fotbalul, sportul în general, este la fel de afectat ca societatea în ansamblul ei. Nimeni nu știe exact spre ce ne îndreptăm și asta stârnește cei mai mulți fiori. Ce va fi mâine? Greu de spus. Sănătatea sportivilor este pe primul plan. Un medic italian susține că meciul Atalanta – Valencia, din „optimile” Ligii Campionilor, ar fi putut favoriza răspândirea virală a noului coronavirus în regiunea Lombardia. Ce nebunie! Mărire și decadență. Fotbalul, atât de iubit în Italia, a pornit piesa unui efect de domino trist sau mai de grabă macabru. Și asta pentru că acel meci s-a jucat cu porțile deschise. Acum nu mai contează, toate eforturile trebuie înzecite pentru a putea salva cât mai multe vieți omenești. De peste tot. COVID-19, fluier final pentru fotbal. Cât timp? Dumnezeu știe. Noi să fim responsabili și va fi bine !

Atalanta a câștigat cu 4-1 în fața Valenciei. Rezultat mare pentru echipa din Bergamo. Important, meciul s-a jucat la… Milano în fața a 45.000 de spectatori. Conform publicației „Corriere dello Sport”, medicul italian Francesco Le Foche consideră că „…acel meci cu porţile deschise a fost o nebunie”.
Și chiar a fost o nebunie. Să nu uităm că era 19 februarie, iar evoluția pandemiei în Italia începea să se înscrie pe o traiectorie alarmantă ca să nu spunem mai mult. Ce trist, 19 de la… COVID-19. Cu toate astea meciul s-a jucat cu spectatori. Mulți, iar asta „ar fi putut favoriza răspândirea virală”, a precizat dr. Le Foche.
Acum faptul e consumat. Lombardia, Bergamo, Milano și mai toată Italia trăiește clipe cumplite cum rar ne-a fost dat să vedem. Serie A a tras obloanele. La fel s-a întâmplat, rând pe rând, în toate campionatele din Europa. Noul coronavirus a spus „stop joc”.
Păcat. O mai mare responsabilitate din partea tuturor, de peste tot, putea limita acest dezastru. Ne e dor de fotbal dar nu-l vom mai vedea foarte curând. Totuși, să fim optimiști, să avem încredere în autorități, să fim responsabili.
Doar așa vom reveni mai repede pe stadioane sau în sălile de sport