Cristi Chivu, licență pentru lucrul bine făcut!

Cristi Chivu, un model de devotament pe teren și în afara lui. Un căpitan de onoare, un caracter adevărat!

Cristi Chivu este antrenor cu acte tari. Fostul căpitan al echipei naționale a absolvit, marți, cursurile Școlii de Antrenori de la Coverciano (Italia), alături de alte nume mari precum Pirlo, Tiago Motta sau Luca Toni, obținând licența UEFA PRO. În acest moment, Chivu poate antrena orice echipă din lume, la orice nivel. Putea să facă asta și până acum, sub o formă ocolitoare, dar n-a vrut. Cristi Chivu a început munca de antrenor de jos, la echipa U14 de la Inter Milano. La același club a urmat mandatul la U17. Urmează U19 sau o echipă de seniori? Cristi Chivu nu se grăbește și bine face. Nu dă din coate să ajungă sus, imediat. Experiența acumulată ca tehnician la copii și juniori îl va ajuta să înțeleagă mai bine această meserie. Nu a vrut să fie antrenor pe funcție de manager sportiv sau altceva. A așteptat până și-a terminat școala. Nu oriunde, la Coverciano. Ceva de top la fel cum a fost întreaga sa carieră. Omul ăsta are o pasiune pentru lucrurul bine făcut și va ajunge departe.

Nu s-a întors în fotbalul românesc. Probabil din lehamite pentru tot ceea ce se întâmplă de ani și ani. Nu a existat o compatibilitate între principiile lui și „combinațiile” de tot felul din fotbalul românesc.
A preferat să înceapă cu juniorii U14 de la Internazionale Milano, echipă pe care a preluat-o în vara anului 2018. În sezonul trecut s-a ocupat de echipa U17, la același club, alături de care s-a clasat pe locul 2 în campionatul Italiei. Cel mai firesc ar fi să urmeze U19, tot la Inter, chiar dacă fostul fundaș poate antrena orice grupare de seniori după ce a obținut licența de antrenor la Coverciano.
Chivu știe cel mai bine ce și cum. Până acum a fost ok, a luat totul pas cu pas. Coverciano dă o licență cu greutate pe piața fotbalului. O școală de tradiție în lume. Alături de fostul căpitan al echipei naționale au mai obținut licența UEFA PRO și alte nume mari ca Andrea Pirlo (noul antrenor al lui Juventus Torino), Vincenzo Italiano (antrenorul Speziei, nou-promovată în Serie A), Morgan De Sanctis, Thiago Motta și Luca Toni.
De apreciat tot ceea ce face. Dacă dorea cu orice preț Chivu ar fi antrenat în România. La seniori. Se trecea pe acte manager sportiv sau cu o altă funcție și stătea pe banca tehnică. Chivu a fost însă un fotbalist de top, cu principii sănătoase despre sport și viață. Nu a vrut să se compromită cu… compromisuri. A avut răbdare, a învățat, învață, va învăța. Sigur va veni și vremea când se va ocupa de o echipă mare. Poate chiar de echipa națională a României, de ce nu?

P.S. Tot astăzi a venit și confirmarea: Cristi Chivu a ales și va antrena juniorii U18 de la Inter Milano. Exact cum a procedat până acum. Pas cu pas spre marea performanță.