FCSB, thriller cu „tie-break” și din „plop” direct în… paradis!

Simplu și la obiect: „Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să-l răsplătești.” – Nicolae Iorga (istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român)

Niciodată nu s-a văzut un meci cum a fost Backa Topola – FCSB. În minutul 14 gazdele aveau 2-0, iar trupa din Berceni era în… plop. Chiar asta înseamnă cuvântul „topola” tradus în română. O premieră în istoria cupelor europene acest 6-6 pe teren. Ce chinuială, ce suspin, ce jale. Poate de înțeles după ce virusul ăsta nenorocit face ravagii și în sport. Cu un lot decimat, FCSB a obținut ce și-a dorit: calificarea. Dar tare greu. S-au încasat goluri nepermis de ușor când adversarul era în inferioritate numerică, chiar și cu doi jucători. Final cu scor de tenis urmat de „tie-break”-ul loviturilor de departajare. Acolo și-a spălat portarul Duncan toate păcatele strânse de-a lungul meciului. Și-a adus aminte de Duckadam și a apărat un penalty exact când trebuia. Istoria fotbalului păstrează în atenția colectivă doar rezultatele însă de data asta pune la arhivă tot filmul. Backa Topola și FCSB au reușit să intre în istoria fotbalului european, poate chiar și mondial. Ai noștri, câți or mai fi întregi după încleștarea teribilă de joi noapte, au făcut ce-au făcut și au sărit din „plop” direct în paradis. Urmează Liberec. Alt miracol?

Prima concluzie: echipele românești nu știu să joace în superioritate numerică. CFR nu s-a descurcat cu Dinamo Zagreb, naționala României a ratat nepermis cu Irlanda de Nord, Botoșani nu a trecut de Shkendija, iar FCSB era gata-gata s-o comită cu Backa Topola. În prelungiri sârbii au rămas în nouă dar și așa au reușit să marcheze de două ori. Erori grave de marcaj, nu are rost să-l scoatem țap ispășitor pe tânărul portar Duncan care a fost copleșit de miza partidei.
A doua concluzie: lipsă de concentrare totală la fazele fixe dar mai ales în momentele de după reușitele adversarilor. Au fost trei goluri încasate de FCSB (min. 51, 90+4 și 105+1) imediat după ce „roș-albaștrii” au marcat. Sincer, nu se poate așa ceva indiferent de problemele de efectiv. Aici e vorba de concentrare. Ai noștri încă se bucurau de gol când sârbii trimiteau mingea în poartă. De râsul curcilor, zău așa.
A treia concluzie: elevii lui Mihai Pintilii au pierdut aproape toate duelurile aeriene importante. Orice minge care survola careul fcsb-ist era pericol. Corner, lovitură liberă, centrare, orice balon trimis pe sus scria gol pe el. Nici asta nu e de acceptat la jucători plătiți cu salarii mai mult decât rezonabile.
Cu toate astea, trupa condusă de Pintilii merită felicitată pentru această calificare obținută în condiții eroice. Multe comice dar eroice. FCSB mai putea face schimbări însă pe banca tehnică era pustiu. Nu mai avea pe cine să trimită în luptă. Totuși, FCSB trebuie să zâmbească pentru că va primi de la UEFA aproape un milion de euro pentru prezența în turul 3 al Ligii Europa.

P.S.  În turul 3 preliminar al Europa League, FCSB va juca cu Slovan Liberec (Cehia). Partida va avea loc pe 24 septembrie, la București. În 2009, Dinamo se califica în grupele aceleiași competiții după o revenire incredibilă în „dubla” cu… Slovan Liberec. După 0-3 în „Groapă”, la masa verde, din cauză că fanii au invadat terenul, dinamoviștii au prins un retur de vis, au câștigat tot la scor de neprezentare, iar la penalty-uri s-au calificat mai departe.