Ungaria, la EURO, noi, la televizor!

Speranța moare ultima: „Partea cea mai bună a viitorului este că vine în fiecare zi.” – Abraham Lincoln (avocat și om politic american, al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii)

Și uite că surpriza s-a produs: Ungaria a învins Islanda și merge la turneul final al EURO 2020. Conduși din minutul 11, maghiarii au egalat abia în minutul 88, iar golul calificării a venit în prelungiri, min. 90+2. Surpriză la prima vedere dar în realitate este rodul unui management performant. Reforma fotbalului ungar a demarat în 2011, iar de atunci s-au pompat în sistem cam două miliarde de euro. Sume venite din bani publici și sponsorizări de la firme făcute pentru obținerea unor facilități fiscale importante. În 2011, Ungaria aduna 39 de ani de absență de la Europene. Ce a urmat după schimbarea strategiei de dezvoltare a fotbalului, după investițiile masive în centre de copii și juniori, în academii performante? Ungaria bifează două prezențe consecutive la EURO, 2016 și 2020. Golul calificării cu Islanda l-a reușit vedeta Dominik Szoboszlai (20 de ani), jucătorul de la Salzburg pentru care Arsenal și AC Milan sunt gata să plătească peste 25 de milioane de euro. În 2011, Szoboszlai avea 11 ani și făcea primi pași spre fotbalul mare. În nouă ani a ajuns să joace în prima reprezentativă și să obțină o calificare istorică. Eficiență, management de calitate, marketing, facilități fiscale, profesionalism.

Am ajuns să ne uităm la fotbalul maghiar pe post de model. Dramatic pentru fotbalul românesc. Deși avem talente cu carul și o bază de selecție mai numeroasă decât a maghiarilor, lipsa reformelor și investițiilor ne-a adus în fața televizorului la EURO 2020. Probabil și la Mondiale în timp ce Ungaria scoate jucători de calitate pe bandă rulantă și începe să simtă gustul calificărilor consecutive.
Reforma fotbalului maghiar a fost declanșată în anul 2011. Presa vobește de sume colosale investite în fotbal, ceva în jurul a două miliarde de euro. Incredibil. Banii au venit de la stat sau de la firme, care de 10 ani se bucură de un cadru fiscal atractiv bazat pe reduceri de impozite dacă pompează bani în sport.
Academiile au crescut de la an la an, iar rezultatele nu au întârziat să apară. La început la nivel de juniori și tineret, iar acum valabilitatea proiectului se confirmă la nivelul primei reprezentative a Ungariei. Au progresat foarte mult la calitatea jocului dar mai ales la rezultate.
De exemplu, Ferencvaros e cea mai bogată echipă din Ungaria și beneficiază de un buget anual de circa 20 de milioane de euro, cu finanțare în special de la stat. La academiile din vecini se pompează masiv sume importante. În Croația, Slovacia, Slovenia, Ucraina sau România, unde după Csikszereda și Sepsi urmează o a treia academie la Satu Mare.
Care ar fi concluziile? În primul rând statul român trebuie să se implice direct. Cu finanțare. Fonduri europene sau locale. Apoi un cadru fiscal, pe termen lung, care să stimuleze masiv sponsorizările în sport. Cu avantaje imediate și consistente pentru cei care bagă bani în fenomen, cu reduceri importante de taxe și impozite. Valabil la fotbal, dar și pentru handbal, baschet, volei, atletism, canotaj, gimnastică sau alte sporturi olimpice importante.
Fără un nou început fotbalul românesc riscă să intre într-un tunel cum s-a întâmplat cu Ungaria ani buni. Sportul românesc, la fel. Și așa este destul de târziu dar mai bine mai târziu decât niciodată!