Calificarea, banii și viitorul

Naționala României este obligată să câștige cu Norvegia dacă vrea la EURO 2020!

Meciul de azi, cu Norvegia, are o miză triplă. O victorie păstrează naționala României în cursa calificării la EURO 2020. Apoi, premiul pus la bătaie de UEFA nu-i de ici de colea, cei 9,5 milioane de euro oferiți de forul european pentru prezența la turneul final ar echilibra bugetul Federației. Nu în ultimul rând, un succes în fața nordicilor ar da încredere tinerilor pentru mult așteptatul schimb de generații. Rezultatul cu Norvegia contează enorm. Și pentru selecționerul Cosmin Contra. Orice altceva decât victoria declanșează criza. Naționala României tot caută identitatea pierdută de ceva vreme. Cu dăruire, cu puțină șansă și cu cei 30.000 de copii în tribune, „tricolorii” pot învinge o echipă care, pe hârtie, e mai valoroasă. Dar e Norvegia, nu Spania. Deci, se poate. Hai, România !!!

Clasamentul nu ajută România. Deloc. Acum, nu există altă variantă decât victoria cu Norvegia. Orice alt rezultat aruncă naționala într-un vârtej din care nu va ieși decât șifonată. Egalul Norvegiei cu Spania, 1-1 la Oslo, a complicat situația în Grupa F. Un alt posibil egal diseară, între Suedia și Spania, la Stokholm, ar arunca-o în aer. „Tricolorii” sunt obligați să câștige dacă vor să spere la prezența în turneul final EURO 2020, de anul viitor.
Misiune grea și pentru selecționerul Contra. Criticat destul de mult în ultima vreme, Contra poate șterge totul cu buretele dacă bate Norvegia. Dacă nu îi va fi foarte greu să găsească explicații solide pentru ratarea calificării. Chiar azi au apărut în presă informații despre două propuneri concrete venite din zona Golfului. Nimic nu-i întâmplător. Să vedem ce va fi diseară…
Federația așteaptă și ea o victorie mare. Doar așa se mai poate ajunge la turneul final. Prezența acolo este echivalentă cu 9,5 milioane de euro. O victorie în grupe ar însemna 1,5 milioane, iar egalul 700.000 de euro. Cifre frumușele, bani mulți, nu glumă, care ar echilibra balanța din buget.
Un meci care poate decide viitorul. Schimbul de generații este în plină desfășurare deși a început un pic cam târziu. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Ianis Hagi, Nedelcearu, Răzvan Marin, Rus, Pușcaș, Ionuț Radu, Coman sau Cicâldău sunt numele care vin din urmă. Și alții de la U21. Unii dintre ei au fost sau sunt deja titulari, ceilalți vor ajunge în curând. O victorie ar însemna enorm pentru viitorul lor la echipa mare.
Prin redacții circulă deja o formulă de echipă: Tătărușanu – R. Benzar, Nedelcearu, Ad. Rus, Bancu – R. Marin, Bordeianu – Deac, N. Stanciu, Mitriță – G. Pușcaș. Un 1-4-2-3-1 dătător de speranțe. O echipă pe care cei 30.000 de copii care se anunță în tribune, poate chiar și mai mulți, o vor încuraja din tot sufletul.

P.S. România – Norvegia, în această seară, ora 21:45, pe „Arena Națională”, în direct la Pro TV.
Clasamentul Grupei F după șapte meciuri: 1. Spania 19 puncte, 2. Suedia 14p, 3. România 13p, 4. Norvegia 10p, 5. Malta 3p, 6. Insulele Feroe 0p.