Jocurile Olimpice de la Tokyo trebuie amânate !

„Prima bogăție a omului este sănătatea.” – Ralph Waldo Emerson (poet și eseist american)

În urmă cu câteva zile, fostul mare atlet Sebastian Coe, în prezent președintele Federației Internaționale de Atletism (World Athletics), vorbea despre posibilitatea amânării Olimpiadei din Japonia din cauza pandemiei de coronavirus. Cam la o zi distanță, Thomas Bach, președintele Comitetului International Olimpic (CIO), nu lua în calcul o asemenea variantă susținând că „Am distruge visul a peste 11.000 de sportivi”. Uite că țările participante se mișcă ceva mai repede decât șeful CIO pentru că știu exact cu ceea ce se confruntă acasă. Canada a detonat bomba și a anunțat că se retrage de Jocurile Olimpice de la Tokyo. De asemenea, Australia și-a anunțat atleții să se pregătească pentru Olimpiada de… anul viitor. Probabil vor urma și alte țări. Un lucru e clar: sănătatea sportivilor trebuie pusă pe primul plan. Indiferent de pierderi, de bani, de investiții, de tot. O amânare ar preveni transformarea JO în… „jocurile morții” !

În plină pandemie de coronavirus, Jocurile Olimpice de la Tokyo au trecut de mult în plan secund. Ba chiar în planul trei, patru sau nici nu mai contează. Cui îi mai arde de așa ceva când lumea este zguduită din temelii de ravagiile făcute de virusul COVID-19?
Oricât de grandioasă ar fi această competiție riscul pentru sportivi este imens. „Este posibil, orice este posibil în acest moment… nimeni nu spune că vom merge la Jocurile Olimpice indiferent ce s-ar întâmpla.”, spunea Sebastian Coe, șeful World Athletics, la BBC.
Președintele CIO, Thomas Bach, nici nu vrea să audă de amânare. „Dar nu poți să amâni Jocurile Olimpice ca și cum ar fi un meci de fotbal, într-o sâmbătă.”, a precizat Bach într-un interviu acordat presei din țara sa. Tehnic, șeful CIIO are dreptate. Japonezii s-au pregătiti temeinic, există contracte în derulare, marketing, publicitate, strategii de antrenement și multe altele. O amânare le-ar da pe toate peste cap. Practic, riscul de îmbolnăvire este foarte, foarte mare. Sănătatea sportivilor e mai presus de orice și din această perspectivă domnul Bach nu prea are încotro.
Reacția țărilor participante a venit repede. Canada a anunțat retragerea de la Tokyo, iar Australia și-a înștiințat atleții să-și planifice pregătirea pentru… anul viitor. Sigur vor urma și alte țări. Cel mai probabil numele grele din Europa. Și bine fac pentru că nu e de joacă. Japonezii deja iau în calcul această variantă, iar pentru binele tuturor ar trebui ca CIO să anunțe cât mai repede o astfel de decizie.
Clar, Jocurile Olimpice de la Tokyo trebuie amânate. Decât cu lacrimi, acum, mai bine cu zâmbete în vara din 2021 !