De la sport spre… bacalaureat !

„Pentru a lua decizii înțelepte trebuie să ținem cont de lume așa cum este ea acum, dar și de cum va fi ea în viitor.” – Isaac Asimov (scriitor american, biochimist)

Stadioanele sunt închise, sălile de sport, la fel. Virusul ucigaș s-a înCORONAt și a băgat spaima în tot ceea ce mișcă. Dar viața merge înainte, iar tinerii sunt primii care trebuie să gândească așa. În multe locuri din lumea asta oamenii trec peste un râu sau un lac cu bac-ul. Un fel de pod plutitor, mobil, care te ajută să traversezi în siguranță peste ape adânci. Mulți dintre adolescenții de la noi așteptau o vară fierbinte cu… bacalaureat. Pregătiri peste pregătiri și, dintr-o dată, stop carte. Nimeni nu știe exact ce va fi mâine. Mai dau examenul vieții? Nu-l mai dau? Povestea e complicată. Se fac scenarii, care mai de care, dar nimic concret. Olanda a rezolvat problema: anulare bac, diplomă pe baza notelor obținute în cursul anului. Marea Britanie, fără examen dar cu note acordate de profesori. Moldova pare să le calce pe urme. În România, viitorii bacalaureanzi au făcut o petiție de anulare a examenelor de bac care a strâns deja peste 53.000 de semnături. Soluția? Poate un mix: diplomă de bacalaureat cu note la materiile de examen rezultate în urma mediei generale rezultată din cei patru ani de studiu !

În sport nu prea mai este ceva de zis sau scris în această perioadă. Competițiile sunt oprite, sportivii se află acasă și încearcă, așa cum pot și atât cât pot, să-și păstreze tonusul. Dar sunt alte lucruri de comentat, legate de viață, de viitor. Cum ar fi examenul de bacalaureat. Sunt mulți sportivi în această situație dar și mai mulți adolescenți care așteaptă să vadă ce se întâmplă cu examenul de maturitate.
Noul coronavirus face ravagii. În toată Europa, în toată lumea. Nu mai e timp de nimic acum decât ca sistemul medical din fiecare țară să fie susținut total. Financiar și moral. Dar chiar și așa viața merge înainte și trebuie să ne gândim la viitorul copiilor noștri, al tinerilor noștri.
Un examen de bacalaureat, așa cum îl știam, e greu de crezut că se poate desfășura în următoarele luni. Riscul de a aduna elevii la un loc este imens. Dovadă că Olanda s-a mișcat foarte repede și a decis: guvernul batav a anunţat, în urmă cu o săptămână, anularea examenelor centrale de sfârşit de studii, echivalent cu examenul de bacalaureat, din cauza pandemiei de coronavirus.
Olanda nu e singurul exemplu. Autoritățile din Marea Britanie au decis, tot săptămâna trecută, închiderea completă a majorității școlilor, au anunțat și anularea principalelor examene date de elevii de liceu, inclusiv examenele necesare înscrierii la facultate. Acestea vor fi înlocuite cu note date de profesori. Moldova ar vrea și ea cam același lucru. Deocamdată la nivel de petiție, cu 11.822 de semnături „pentru” la ora când scriu aceste rânduri.
Toate astea pentru protejarea elevilor, pentru sănătatea lor. Pe rețelele de socializare din România se discută intens despre acest subiect. Există și o petiție a elevilor care cer clar și răspicat: „Anularea examenului de bacalaureat, validarea diplomei va fi facuta pe baza notelor obtinute de-a lungul anilor de liceu”. O petiție care a strâns, până acum, 53.957 de semnături. Număr impresionant dacă ne raportăm la cei peste 135.000 de elevi care au dat bacul anul trecut.
Ce-ar fi de făcut? Orice analiză trebuie să plece de la ideea că sănătatea este pe primul plan. În vremuri cu stare de urgență se adoptă măsuri speciale în ton cu dorința autorităților de a proteja populația. Clar, trebuie să existe o excepție de la regulă din cauza virusului ucigaș.
Poate ar fi bine ca diploma de bacalaureat din acest an să fie un rezultat al mediei generale, la materiile de examen, din cei patru ani de studiu. Adică, mai pe direct, în loc de note la materiile de examen apare media generală din liceu la disciplinele respective. Ar fi corect, echitabil și ar reflecta implicarea elevului de-a lungul celor patru ani de studiu. Aceeași formulă se poate aplica și în cazul competențelor programate înaintea examenului de bacalaureat.
Este doar o idee… Sportivii-elevi au nevoie de așa ceva, colegii lor, de asemenea. În Europa cam ăsta pare să fie tred-ul.

P.S. 05.04.2020: Lista de mai sus continuă cu Franța, țara care a inventat bacalaureatul. Potrivit Agenției „France Presse”, Ministerul Educației din Franţa a anunţat că examenul scris de Bacalaureat va fi anulat. O măsură istorică fiind prima dată când examenul de bac se anulează, de la Napoleon încoace!