Prin cenușa imperiului

De reținut: „Aflați de la mine că românii acceptă toate suferințele, dar tot eu vă spun că ei nu vor accepta niciodată nedreptatea.” – Nicolae Titulescu

Nu este vorba despre o recenzie a filmului cu același nume în care a jucat celebrul actor Gheorghe Dinică. Pur și simplu este o legătură între mesajul acestui film-parabolă (despre condiția umană, despre umanitate…) și ceea ce se întâmplă după calificarea naționalei U21 în semifinalele CE din Italia. „Tricolorii” vor juca cu Germania, joi, de la ora 19:00, și nu de la 22:00 cum se anunțase inițial. Conform prognozei meteo mai mult ca sigur pe o căldură teribilă. Asta deși au parte de o zi mai puțin pentru refacere decât nemții. Schimbare de program în timpul derulării competiției, un lucru mai rar întâlnit la un asemenea nivel. Probabil s-au supărat italienii pentru eliminare că altfel nu există nicio logică serioasă și credibilă pentru asemenea mizerii. Că altfel nu le putem spune. Dar să ne bucurăm de semifinale, să ne bucurăm de Olimpiada unde vom reveni cu fotbalul după 56 de ani. Cât despre „imperii” ducă-se pe apa Sâmbetei cu mizeriile lor cu tot!

România și Franța au jucat exact ceea ce trebuia pentru calificarea în semifinale. La remiză. Perfect regulamentar. Italienii s-au supărat degeaba și arată cu degetul spre ceva presupus necurat. Auzi cine s-a găsit să vorbească! Ei, artizanii celor mai mari aranjamente. Ultimul exemplu, scandalul „Calciopoli” când Juventus a fost retrogradată în Serie B. Mari cluburi precum Juventus, în primul rând, Milan, Fiorentina, dar şi Lazio sau Reggina erau implicate în blătuirea meciurilor din campionat cu ajutorul arbitrilor. Despre ce vorbim?
Spre deosebire de francezi, „tricolorii” lui Rădoi chiar au vrut să marcheze. În repriza secundă, Pușcaș a avut golul în vârful bocancului dar cei câțiva centimetri în plus la preluare l-au privat de un nou gol pentru istorie. Echipa a jucat tactic perfect, mai ales în apărare, ceea ce explică seceta din tabăra franceză.
Din păcate, mizeriile abia acum încep. Probabil că prezența României în semifinale deranjează pe mulți. Cel mai mult pe italieni, organizatorii turneului final. Poate și pe UEFA. Între granzii Europei (Germania, Spania, Franța), România reprezintă Estul cel marginalizat pe nedrept. Pe toate planurile, nu numai în sport. Drept „răsplată” am primit schimbarea orei de joc cu Germania. Inițial, meciul era programat la ora 22:00 însă a fost mutat la ora 19:00. La Bologna, pe „Stadio Renato Dall’Ara”. Pe o căldură infernală. Lovitură grea pentru naționala României. Oricum nemții au în plus o zi de odihnă în timp ce ai noștri au mai puțin din și așa puținul primit. Păi să joace italienii și cu UEFA la ora aia. Așa ar trebui! 🙁
Fotbalul, sportul în general, se îndepărtează tot mai tare de spiritul de fair-play. Numele mari sunt împinse de la spate cât se poate. Mi-e teamă și de arbitraj. În meciul cu Franța am scăpat cu bine deși centralul bulgar și colegii săi din cabina VAR s-au făcut că nu văd penalty-ul la faultul asupra lui Cicâldău. Bine că totul s-a terminat cu bine!
Păcat că există astfel de lucruri urâte și incorecte. Păcat că UEFA tratează România ca pe o națională din lumea a treia deși a ajuns între primele patru națiuni europene din fotbal la U21. Păcat că o parte dintre fanii români prezenți la Cesena au huiduit „La Marseillaise” (imnul Franței), păcat că alții au aprins torțe care vor aduce sancțiuni dure și amenzi usturătoare.
Toate cele de mai sus nu trebuie să umbrească o calificare istorică. O generație minunată care a dat totul pentru a ajunge aici. Băieții ăștia merită respectul nostru cel puțin în aceeași măsură în care ni l-au oferit ei. România U21, te iubim !!!