Colțescu a greșit. Nepotrivit și inadecvat. Dar… (I)

Arbitrul Sebastian Colțescu trebuia să știe asta: „Gândeşte-te mult înainte de a spune sau de a face ceva. Căci nu-ți vei putea revoca spusele sau faptele.” – Epictet (filosof grec). La fel și alții!

A luat foc fotbalul european, mondial, și nu numai, după ce arbitrul Sebastian Colțescu a folosit cuvântul „ăla negru”, dacă l-a folosit (rămăne să discutăm după ce UEFA va analiza înregistrarea conversației cu „centralul” Ovidiu Hațegan), cu referire la Pierre Webo, antrenorul secund al echipei Istanbul Basaksehir, într-un meci de Champions League. Nu contează cui i s-a adresat ci greșeala în sine făcută de Colțescu în calitate de al patrulea arbitru. Trebuia să se abțină, trebuia să-și țină gura, nu să folosească o expresie nepotrivită. Inadecvată. Colțescu nu a vrut să jignească dar nu a știut să vorbească corect, departe de orice trimitere rasistă. Scandalul este uriaș. Poate prea uriaș decât ar fi cazul. În meciul de fotbal cu Franța, din 2002, francezii ne-au făcut „țigani”. Unde era UEFA și lupta pentru combaterea rasismului? După ce Simona Halep a câștigat turneul de la „Roland Garros” în revista „Charlie Hebdo” a apărut o caricatură cu un personaj care ridica trofeul deasupra capului și striga pe străzi… „Fier vechi, fier vechi”. Măi să fie, chiar așa? Asta nu mai e rasism? Când fanii echipei Csikszereda au scandat „țiganii” în meciul de Cupă cu Dinamo, din 2018, ce-a mai fost? Și lista poate continua. Acum, când arbitrul Sebastian Colțescu a folosit expresia nepotrivită „ăla negru” imediat s-a declanșat ancheta. Cazurile semnalate mai sus sunt mult mai grave decât gafa lui Colțescu. Atunci UEFA a tăcut, Europa a tăcut, toți s-au făcut că plouă. E corect?

Nu e niciun dubiu, Sebastian Colțescu nu trebuia să folosească expresia „ăla negru” indiferent ce dorea să spună sau să arate. În cariera de arbitru Colțescu a greșit de multe ori, iar pentru asta a fost criticat cu vârf și îndesat. Cu toți trebuie să fim dușmanii oricărei atitudini rasiste dar în cazul evenimentului petrecut la meciul PSG – Istanbul Basaksehir, întrerupt în minutul 14, cred că trebuie comentat un pic. Nu e vorba să luăm apărarea lui Sebastian Colțescu dar nici să fie răstignit. Românii, ca națiune, nu sunt rasiști, iar acest scandal riscă să păteze imaginea unui popor tolerant și înțelegător.
Jucătorul francez Kylian Mbappe a fost printre cei mai vehemenți la adresa lui Colțescu. „Ne-am săturat de rasism și nu vrem să mai trecem prin așa ceva vreodată”, a spus Mbappe. Starul lui PSG are tot dreptul să vorbească așa doar că alții au pățit-o mai rău, iar UEFA s-a făcut cu nu știe, că nu vede.
În 2002, înaintea meciului amical Franța – România, programat la Paris, pe afișul evenimentului apăreau câțiva jucători francezi și… un violonist ambulant, care cânta în fața unei biserici. 🙂 De unde până unde? Ce avea una cu… prefectura? 🙂 „Diferență între culturi”, scria pe afiș. Nu era vorba despre un concert de muzică simfonică sau bisericească ci doar de fotbal. Trimiterea era clară, rasistă și nesimțită. Dar toți cei mari au tăcut. 🙁
Normal, „tricolorii” s-au simțit jigniți, au cerut anularea meciului dar partida s-a jucat cu chiu cu vai. Franța a câștigat cu 2-1 dar scorul contează mai puțin. Rămâne gustul amar al unei jigniri pe față care nu se uită. Și asta după ce în 1994 presa franceză a dat cu bâta-n baltă „elogiind” prestația României la turneul final găzduit de Statele Unite cu expresia „Hagi şi şatra lui din Carpaţi scriu istorie la Mondiale”. Asta ce mai e? Nu e rasism pe față? Dar FIFA, la fel ca UEFA, la fel ca alte foruri importante din lumea sportului, și nu numai, n-a văzut, n-a auzit.
(va urma)