U21, UEFA și… Spania

UEFA a decis să schimbe din senin programul semifinalelor. S-a inversat ordinea. În finală s-a impus Spania, echipa cu cele mai multe zile de… recuperare!

Spania este noua campioană a Europei la U21. Echipa care după faza grupelor a avut la dispoziție cele mai multe zile de odihnă. Două în plus față de România și Franța, o zi mai mult în fața Germaniei. Pe ce caniculă și temperatură insuportabilă s-a jucat se pare că acest detaliu a fost decisiv. Chiar nu înțelegem cum s-a putut face o astfel de planificare. UEFA trebuie să își asume totul. În finală, până și echipa Germaniei a resimțit oboseala, iar asta s-a văzut de la o poștă cât sunt nemții de nemți. Poate că viitoare ediție a europenelor de tineret va corecta acest erori organizatorice (se pare că vor fi 16 echipe la turneul final ceea ce va ușura întocmirea programului). Dar nu mai contează. În istorie nu rămân cele peste 40 de grade la care s-au jucat unele partide, nici schimbarea de program în timpul competiției. Rămân doar rezultatele. Fotbaliștii spanioli sunt campionii Europei la U21. Și punct. După cum a arărat finala, meritat. După cum s-au programat semifinalele pare ceva logic!

Performanța naționalei de tineret a României este imensă. Să joci semifinalele CE și să faci o repriză de vis contra Germaniei nu stă la îndemâna oricui. Cum se spune i-am avut pe nemți în mână dar acum, la zile distanță de acel meci, la rece, cred că și dacă aveam 3-1 la pauză tot se pierdea calificarea. Oboseala cauzată de ziua în minus la recuperare față de Germania a fost decisivă. Nu mai punem la socoteală că dacă s-ar fi calificat în finală „tricolorii” aveau două zile în minus de refacere în raport cu Spania.
UEFA și organizatorii au schimbat programul semifinalelor. Sincer, nu știu exact criteriile dar se vorbește de… audiență. Adică, pe scurt, partida Germania – România a fost mai puțin atractivă pentru televiziuni decât Spania – Franța. Așa au ajuns ai noștri să se lupte cu nemții pe o caniculă teribilă dacă stăteai pe loc dar să mai și alergi. Logic, ziua în plus de odihnă a nemților a făcut diferența. Cât au avut „benzină”, în prima repriză, băieții noștrii au etalat un fotbal de vis. Au întors Germania de la 0-1, un lucru rar întâlnit în istorie. Au avut 2-1 la pauză, puteau avea și 3-1 dar indiferent cât ar fi avut pe tabela de marcaj lipsa prospețimii fizice făcea diferența în același sens.
Aceeași explicație pentru care ibericii au măturat pe jos cu Franța, 4-1 în semifinală. Spaniolii au avut nu una ci două zile în plus de odihnă față de Franța. Un meci mai puțin atractiv, mai puțin spectaculos decât al nostru cu nemții. Dar uite că ei au jucat seara, la temperaturi acceptabile, în timp ce „tricolorii” și nemții au avut parte de un soare istovitor. Pare ciudat cum se poate întâmpla asta la un asemenea nivel însă, că au vrut sau nu organizatorii, nici România și nici Franța nu au cucerit trofeul. O „răsplată” pentru egalul lor din grurpă care a eliminat țara-gazdă, Italia? 🙂 Orice este posibil!