Bucureștiul, capitala europeană a handbalului!

Căpitanul Oana Manea ridică deasupra capului trofeul Ligii Campionilor.  Un vis frumos a devenit realitate!

Căpitanul Oana Manea ridică deasupra capului trofeul Ligii Campionilor. Un vis frumos a devenit realitate!

CSM a adus trofeul Ligii Campionilor la București. O performanță imensă pentru handbalul feminin, pentru sportul românesc. De asemenea, Bella Gullden a devenit golghetera competiției. Importul de „straniere” valoroase s-a dovedit a fi o rețetă câștigătoare. Din păcate, doar patru românece au avut privilegiul să contribuie la aceast triumf uriaș: Manea, Curea, Vărzaru și Brădeanu. Cam puține pentru ceea ce înseamnă echipa națională și promovarea valorilor autohtone. Dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie. Orice performanță de asemenea dimensiuni trebuie lăudată. CSM a câștigat trofeul pentru că mental a fost peste adversarele de la Budapesta. O notă specială pentru antrenorul danez Kim Rasmussen care deși putea alege căpitanul de echipă dintre străinezele de top a preferat o româncă, iar Oana Manea a ridicat trofeul deasupra capului!

Calificată la regalul de la Budapesta de pe locul 4 în grupă, la prima participare în Liga Campionilor, CSM București a cucerit cel mai prețios trofeu din handbalul feminin. Probabil cea mai importantă performanță a unui club sportiv din România în ultimii 30 de ani!
Principalul atu a fost forța mentală. Mai pe direct, au avut sânge rece. Poate și pentru că în echipa de bază au evoluat multe „straniere”: Gullden, Martin, Torstensson, Rodriguez, Grubisici, Pessoa, Jorgensen sau Fisker. Asta a contat enorm pentru ceea ce avea să urmeze la Budapesta. Al doilea atu au fost portarii. Grubisici, fenomenală în ambele confruntări, iar Pessoa a fost pe post de… Duckadam. O coincidență frumoasă peste timp!
Macedonencele de la Vardar le-au tratat de sus și au pierdut la pas (21-27). În finală, unguroaicele de la Györ nu le-au mai luat la preț de matineu dar presiunea de pe umerii lor a fost prea mare și au clacat. Culmea, în cele trei meciuri jucate cu Györ, în timpul regulamentar, CSM a marcat același număr de goluri: 22. În două partide a pierdut dar în finala Ligii Campionilor s-a impus după prelungiri și aruncările de la 7 metri!
La nivel de club, performanța bucureștencelor este uriașă. Din perspectiva echipei naționale formula cu importul masiv de „straniere” nu are cum să aducă progres. În marea finală de la Budapesta, mai mult sau mai puțin, au jucat doar patru românce: Oana Manea (31 de ani), Iulia Pușcașu Curea (34 de ani), Cristina Vărzaru (37 de ani) și Aurelia Brădeanu (37 de ani). Dar nu este acum momentul să dezvoltăm acest subiect. Victoria este victorie. Bravo, fetelor!