Bianca, curaj și triumf la 18 ani!

„Curajul şi perseverenţa au un talisman magic înaintea căruia toate problemele şi obstacolele se evaporă.” – John Adams (al doilea președinte al SUA)

„Visele mele/ Se împlinesc/Când bat din palme sau când clipesc!/…”, sunt primele versuri ale refrenului piesei „18 ani” aparținând trupei „Vama Veche”. Și cât de bine se potrivesc după superba victorie reușită de Bianca Andreescu la Indian Wells. După o luptă teribilă de două ore și 18 minute. Cu îngrijiri și bandaje la brațul drept. Tupeu de 18 ani, pozitiv, cuplat cu un fizic de invidiat. Și multă, foarte multă muncă. Să o bați în finală pe Angelique Kerber, de trei ori câștigătoare de Grand Slam și fost lider mondial, nu-i de ici de colea. În plus, succesul Biancăi la Indian Wells anunță adevărata ascensiune a acestei sportive. Explozie și continuă schimbare, cam astea sunt ingredientele jocului etalat de Bianca pe parcursul turneului. O canadiancă, pe acte, dar o româncă după origine. De aceea ne bucurăm pentru primul ei trofeu adevărat câștigat în circuitul WTA!

La prima vedere se pare că diferența de vârstă și-a spus cuvântul. Bianca are 18 ani, Kerber, 31. Dar nu a fost așa. Experiența competițională a nemțoaicei a așezat o prăpastie între ele. Bianca nu s-a speriat, iar tupeul specific adolescenților de azi a acoperit acest dezavantaj. Un tupeu pozitiv alimentat cu o pregătire fizică de excepție. Și, nu în ultimul rând, un mental beton.
În setul decisiv, Bianca părea că se prăbușește pur și simplu. După o săptămână istovitoare greu de gestionat. Tinerețea a ajutat-o să iasă din această stare și să meargă mai departe. Așa a găsit resursele pentru victorie. Un 6-4, 3-6, 6-4 de care își va aduce aminte toată viața. Primul trofeu valoros din cariera Biancăi. Și nu oriunde ci la un turneu WTA Premier Mandatory.
Victoria, de fapt victoriile Biancăi la Indian Wells au ajutat-o și pe Simona Halep care și-a păstrat locul 3 mondial. De ce? Păi a fost victoria la Elina Svitolina, în semifinale, iar apoi succesul din finala cu Kerber. Așa și-a rămas Halep poziția a treia, altfel cobora în clasament.
Bianca Andreescu și-a confirmat valoarea după o săptămână de efort total. Imens pentru o tânără de doar 18 ani. Dar a meritat. A ajuns acolo sus, cu trofeul în brațe. Din acest moment, Bianca poate visa cu ochii deschiși la orice. Și-a câștigat acest drept și are calitățile necesare. Doar să aibă încredere, să rămână modestă și să se pregătească le fel de bine cum a făcut-o până acum. Să fiți siguri că vom mai auzi de ea, de victoriile ei!