U21, determinare la puterea… 21!

„Tineretul” mai are nevoie de patru puncte din șase ca să ajungă la Roma!

Victorie mare cu Bosnia. Un 2-0 care rezervă „tineretului” trei sferturi din biletele pentru charter-ul cu destinația EURO 2019. Asta ca să facem un pic haz de necaz după povestea cu escala de la München. 🙂 Da, naționala de tineret este aproape calificată. O performanță incredibilă, o performanță care poate stimula generațiile viitoare. Secretul? Dacă există așa ceva l-aș numi determinare. Elevii selecționerului Rădoi au dat totul, au jucat inteligent, au scos maximul posibil. La început puțini au crezut în ei, acum toată lumea îi laudă. Atenție la acest detaliu. Sunt buni, au talent, au dorință dar niciunul dintre ei nu este un star. Încă. Greșim dacă le construim socluri de glorie pentru statui în devenire. Mai au mult de muncă, mai au două meciuri de bifat, petru puncte din jocurile cu Țara Galilor și Liechtenstein, apoi vor merge la un turneu final dificil. Să-i ținem pe băieții ăștia cu picioarele pe pământ. Altfel, jos pălăria pentru determinarea lor. A fost la puterea… 21!

La startul preliminariilor puțini au fost cei care au crezut în calificarea naționalei de tineret la EURO 2019. Puțini. Doar fostul selecționer Daniel Isăilă care a strâns cu băieții ăștia o grămadă de puncte, apoi tupeul înlocuitorului său, Mirel Rădoi, care a jucat doar la victorie meciurile cu Portugalia și Bosnia.
Urmează Țara Galilor și Liechtenstein. Matematic, „tricolorii” de la U21 au nevoie de patru puncte din șase. Partida cu galezii nu trebuie luată în râs pentru că vin în România fără nicio miză. E cel mai periculos gen de meci atunci când adversarul nu are apăsare. Dar Rădoi nu-i obișnuit cu locul 2. Are o trupă trăsnet și poate obține fără probleme toate punctele.
Pot fi suficiente și trei puncte dacă Portugalia se încurcă în Bosnia. Cred însă că nu-i nevoie de calcule. Determinarea și hotărârea acestor tineri sunt suficiente pentru o victorie pentru istorie cu Țara Galilor. Meciul ăsta nu trebuie pierdut și sunt la EURO 2019.
Cuvintele selecționerului Rădoi de după confruntarea cu Bosnia reprezintă un fel de declarație-manifest pentru viitor: „Teama de succes din fotbalul românesc are un impact negativ asupra jucătorilor, dar calificarea noastră trebuie să transmită un mesaj generațiilor viitoare. Calificarea noastră ar fi un imbold, dar toți jucătorii trebuie să înțeleagă că talentul nu e de ajuns, e nevoie și de muncă”.