Veni, vidi, vici și… roiu’. Chiar așa? Respectați-l pe Mulțescu!

Valabil pentru toți: „Valoarea omului se măsoară după greutățile pe care el le învinge.” – Voltaire ( scriitor și filosof al Iluminismului francez)

În urmă cu două săptămâni, cam așa, Gigi Mulțescu (68 de ani) a avut o reacție comică atunci când a venit vorba de viitorul său la Dinamo. Era în ultimele zile de contract și era pesimist asupra viitorului la clubul preluat de Pablo Cortacero. „Da, știți cum a fost? Veni, vidi, vici, roiu’ ! Ce să mai zic? Iau totul ca pe o glumă.”, a comentat haios Gigi Mulțescu, la Digi Sport. Ce s-a întâmplat după acest moment este absolut incredibil și de neacceptat chiar dacă este vorba de fotbal unde se cam poate orice. Pe 17 august, Mulțescu a semnat prelungirea contractului la propunerea spaniolilor. Astăzi, numirea lui Cosmin Contra la Dinamo este iminentă, iar nea Gigi Mulțescu probabil va pleca. O așa bătaie de joc n-am mai văzut de mult la adresa unui om care mănâncă fotbal pe pâine. Mulțescu a făcut istorie pentru Dinamo și din bun simț merita mai mult. Dar cine să-l aibă? Spaniolii? Ce-a fost și ce-a ajuns Dinamo !

În 1983, Gigi Mulţescu şi colegii lui de la Dinamo au făcut o partidă memorabilă împotriva deţinătoarei de la acea dată a Cupei Campionilor Europeni, Hamburger SV. Era turul secund şi începutul unui drum de excepţie pentru „câini”, care aveau să ajungă până în semifinalele competiției, fiind stopaţi de FC Liverpool. Atunci, Dinamo a eliminat-o pe Hamburg după un uluitor 3-0 la București, meci în care Mulțescu a marcat un gol ce ține și azi genericul multor emisiuni sportive, și 2-3 în Germania.
Omul de afaceri spaniol care a cumpărat Dinamo are 42 de ani. Un calcul simplu ne spune că în 1983 avea 5 ani și se juca cu mingea pe stradă. N-avea de unde să știe atunci de Dinamo sau de Gigi Mulțescu. Dar înainte să cumpere gruparea din Șoseaua Ștefan cel Mare, Pablo Cortacero se putea documenta bine. Până la urmă vine dintr-o lume civilizată, departe de balcanismele zonei în care trăim noi. Așa putea afla mai multe și nu-l mai umilea pe Gigi Mulțescu cu uite contractul, nu mai e contractul.
Cosmin Contra are și el părticica lui de vină. După ce a văzut cum stau lucrurile era bine să refuze. Moral, așa era corect. „Guriță” a fost un fotbalist mare și este un antrenor cu har dar respectul pentru numele de legendă ar trebui să fie pe primul plan. Cum să îi iei locul lui Mulțescu după ce i s-a întâmplat în ultimele zile? Suporterii văd, nu uită, iar reacțiile lor vor ține cont de tot.
Nu e prima dată când un antrenor din fotbalul românesc nu este tratat cu respect. Asta nu face bine fenomenului în sine. Dictatura patronilor sau a jucătorilor dă de pământ cu antrenorii, oricare ar fi ei. Și pe la alții se întâmplă dar nu în maniera de la noi. Aici ar trebui pus piciorul în prag, iar asta se poate face doar prin contracte-beton, cu clauze de reziliere sau concediere pe bani, pe foarte mulți bani.