Naționala, oglinda fotbalului autohton!

septembrie 2, 2021 in CM 2022 - Qatar

„Nu există bucurie mai mare decât cea venită pe neaşteptate.” – Sofocle (poet grec)

Islanda, primul val al ultimelor speranțe pentru Mondial. Victorie în „Țara Focului”, obligatoriu, ca „tricolorii” să mai poată visa la turneul final. Așteptările suporterilor sunt mari fiind hrănite de performanțele trecutului. Din păcate, reprezentativa României deși are jucători importanți în lot este o oglindă a ceea ce a ajuns fotbalul românesc. Cu doar o echipă de club calificată în Europa, CFR Cluj, iar asta în ultima competiție valorică, Conference League. FCSB, Craiova și Sepsi au fost scoate de pe hartă din prima. În oricare ligă cu pretenții sunt trei, patru echipe tari, bune. De unde să mai facă Rădoi selecție când jucătorii români au din ce în ce mai puține șanse, antrenorii sunt dați afară la prima greșeală, iar majoritatea patronilor taie și spânzură în locul președinților? Sunt multe. Așteptări cu Islanda? Sentimentale, da. Realiste, așa și așa. Echipa națională reprezintă oglinda fotbalului autohton care e praf. Visăm la o victorie, iar dacă se întâmplă chiar ar fi o minune!

Islanda trece printr-un moment de restructurare. Din această perspectivă meciul poate fi accesibil pentru „tricolori” dar la fel de bine poate reprezenta și o capcană. Generația asta ar trebui să profite pentru că altfel, dacă ratează calificarea, valoarea jucătorilor stagnează, iar ei se vor lupta cu lumea a treia nu cu granzii.
Unii spun că Islanda are cea mai slabă echipă din ultimul deceniu. Lipsesc nouă jucători din care șase titulari: fundașii Sigurdsson și Magnusson, mijlocașii Gunnarsson și Traustason, plus cei doi atacați, Sigurdsson și Finnbogason. Vorba aceea, dacă nu acum atunci când?
Cu toate astea nu va fi deloc ușor pentru trupa lui Rădoi. Avem jucători cu calitate. Chiricheș, Stanciu, Cicâldău sau Alibec. Mai sunt și alții. Oare va fi suficient? Baza sunt cei care joacă afară. Unii mai mult, alții mai puțin. Din Liga 1 îi numeri pe degete, din ce în ce mai puțini. Aici e marea problemă, iar viitorul nu arată deloc bine.
Baza de selecție, pe valoare, scade de la un an la altul. Tinerii cu calitate se pierd pe traseu din fel și fel de motive. La ce preformanțe a avut naționala U21 echipa mare trebuia să bifeze rezultate spectaculoase. Nu s-a întâmplat din cauza fricii selecționerilor de a schimba radical liniile. Așa s-a ajuns ca naționala să nu mai bifeze calificări la turneele finale. De ani buni… 🙁
Una peste alta, aici suntem. Valoarea fotbalului românesc la nivel de echipe de club este în regres puternic. Poate fi alibiul perfect pentru orice selecționer dar ăsta este adevărul. Când în echipa probabilă apar doar patru nume de fotbaliști din campionatul intern (Manea, Camora, Sorescu și Alibec) mai e ceva de comentat?
Și totuși, Hai România !!!

P.S. România, echipa probabilă: Fl. Niță – Manea, Nedelcearu, Chiricheș, Camora – R. Marin, Stanciu – Man, Cicâldău, Sorescu – Alibec.
Islanda – România, ora 21:45, în direct la ProTV.