Hai la tenis!

aprilie 4, 2021 in Tenis

„Este sportul care mi-a plăcut, trăiesc pentru el şi sper să urc, să nu mă opresc aici. ” – Simona Halep

Performanțele Simonei Halep de la Roland Garros, și nu numai, au adus mulți copii pe terenurile de tenis. Un adevărat fenomen de masă pe care l-am mai întâlnit cu o asemenea amploare doar pe vremea când Ilie Năstase și Ion Țiriac se luptau pentru câștigarea Cupei Davis. Atunci, copiii își făceau palete din… lemn și jucau oriunde găseau loc. Că mai era și fotbalul. 🙂 Pe strada din fața casei, pe asfaltul din curtea școlii sau pe aleile parcurilor. Astăzi, în era Simona, e bine că și mai mulți copii vor să facă tenis. Există materiale sportive de top și antrenori buni. Cu un buget nu foarte mare se poate face geanta de antrenament (o rachetă de tenis, o pereche pantofi de sport, un trening, două tricouri și două șorturi). Plus lecțiile, iar aici prețurile diferă în funcție de valoarea antrenorului. Important este că tenisul poate ajuta dezvoltarea fizică, mentală şi socială a copiilor, iar cea mai bun aspect este distracţia. Așa că, hai cu copiii la tenis!

Simona a stârnit mania pentru tenis. Mulți copii și părinții lor visează la glorie cu ochii deschiși, iar asta este foarte bine. Doar așa se pot descoperi talentele autentice. Asta s-a mai întâmplat doar pe vremea când Ilie Năstase și Ion Țiriac se luptau cu americanii pentru Cupa Davis însă amploarea fenomenului generat de succesul Simonei a depășit orice barieră de cifre.
Copiii pot începe să joace tenis de la vârste fragede. Undeva pe la 4 ani. Cu rachete ce au suprafața de lovire mai mare, cu mingi din burete și cu zâmbetul pe buze ca la… joacă. Da, la început tenisul se poate învăța ca pe o joacă. Cluburile de specialitate pot oferi două – trei ședințe de antrenament pe săptămână, iar părinții care își permit financiar pot apela la un antrenor personal.
Important este ca tenisul, la fel ca alte sporturi, să se facă de plăcere. Sunt multe motive care recomandă acest sport:
– efortul este mixt, aerob și anaerob;
– crește viteza de reacție și de execuție;
– dezvoltă toate grupele musculare;
– îmbunătățește vederea în perspectivă;
– mărește coordonarea mână – ochi;
– crește stabilitatea corpului, iar mușchii membrelor inferioare devin puternici și supli;
– crește echilibrul dinamic prin porniri, opriri și schimbări de direcție;
– învață copilul ideea de „fair-play”, de a concura corect cu adversarii;
– îl forțează pe sportiv să învețe din greșeli:
– îl învață pe copil cum să controleze stresul de orice fel;
– învață copilul că succesul sau insuccesul depind numai de el.
Și lista poate continua cu multe alte motive generoase pentru practicarea tenisului.
Alegerea este doar a copiilor. Indiferent de natura lui, sportul este important. Pentru simplul motiv că formează caractere adevărate, puternice însă e musai să vă doriți acest lucru. Când copiii vor înțelege corect acest mesaj sigur vor încerca să-și depășească limitele. Pe toate planurile!
Dacă vreți să fiți sănătoși, faceți sport!