Hai la volei!

martie 15, 2021 in Volei

„Sportul e rugăciunea trupului.” Salvador Dali (pictor spaniol)

Voleiul este un sport care ajută mult la dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor. Ca popularitate între sporturi este al doilea în lume. De asemenea, voleiul este un mijloc atractiv de a ocupa timpul liber. Este un sport antrenant şi frumos, specific mai degrabă fetelor, prin dezvoltarea armonioasă a corpului, dar și băieților. Prin practicarea voleiului, copiii pot învăța să devină mai puternici, mai responsabili, să-şi aleagă mai bine nevoile şi responsabilităţile în viaţă. Practicarea unui sport in mod organizat poate face bine copilului în mai multe feluri. La volei, și nu numai, copiii primesc șansa de a dobândi și perfecționa aptitudini, de a lucra alături de alți copii, de a interacționa cu antrenori, de a lua parte la competiții. Așa că, hai cu copiii la volei!
Voleiul este un sport în care două echipe, separate de un fileu înalt, trebuie să treacă mingea pe deasupra acestuia, folosind doar mâinile, cu scopul de a face ca mingea să atingă terenul advers. Fiecărei echipe îi sunt premise trei loviri pentru a trimite mingea către terenul celeilalte echipe. Un punct se câștigă dacă mingea atinge terenul advers sau dacă nu se respectă regula celor trei atingeri.
O echipă de volei este alcătuită din 6 jucători. Se joacă 3 seturi câștigătoare din 5, fiecare set a câte 25 de puncte; în caz de egalitate la scorul 24 – 24 se continuă setul până în momentul în care una din cele două echipe obține o diferență de 2 puncte (29 – 27, 31 – 29 etc). În cazul în care este nevoie de jucarea ultimului set pentru desemnarea câștigătorului, acesta se joacă până la 15 (sau până la o diferență de două puncte).
Vârsta optimă pentru începutul practicării voleiului este considerată de unii dintre antrenori cea de 10 ani. Alţii spun de 13-14 ani, în special dacă se doreşte performanţă. Dar indiferent de vârstă, copiii trebuie să fie buni atleţi, să aibă îndemânare, să aibă înălţimea potrivită pentru că un sportiv de performanţă în volei trebuie să fie înalt. Și, foarte important pentru părinți, voleiul este unul dintre puţinele sporturi la care nu se percepe taxă.
Copiii care fac sport se dezvoltă armonios fizic, psihic şi emoţional. Voleiul ajută la dezvoltarea spiritului de echipă, favorizează creşterea în înălţime şi dezvoltă capacitatea de oxigenare a organismului.
Alegerea este doar a copiilor. Indiferent de natura lui, sportul este important. Pentru simplul motiv că formează caractere adevărate, puternice însă e musai să vă doriți acest lucru. Când copiii vor înțelege corect acest mesaj sigur vor încerca să-și depășească limitele. Pe toate planurile!
Dacă vreți să fiți sănătoși, faceți sport!