Respect pentru Bumbescu! Respect pentru campioni! Respect pentru performanță!

ianuarie 15, 2021 in Special

Bine de știut: „Prefer să deranjez cu adevărul decât să fac pe plac cu lingușiri.” – Seneca (filosof stoic roman)

Adrian Bumbescu, câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București (1986), integralist în cele patru mari finale jucate de „viteziști” (CCE 1986, Cupa Intercontinentală 1986, Supercupa Europei 1987, CCE 1989), de șapte ori campion al României, a fost amendat de Comisia de Disciplină a FRF pentru o declarație dată anul trecut. Cu 1.000 lei. Și asta s-a întâmplat pentru că i-a numit pe cei de la FRF „ciudați”. Incredibil, absolut incredibil. Dacă aruncăm o scurtă privire spre DEX cuvântul „ciudat” are explicația de ceva „Care iese din comun, care șochează (prin aspect, manifestări, evoluție etc.); curios, straniu, bizar”. Ce legătură are asta cu art. 52 din Regulamentul Disciplinar unde a fost încadrat „Colonelul” pentru „Comportarea jignitoare, calomnioasă și declarații care afectează imaginea fotbalului”. Nu e prima dată când fostele glorii ale sportului românesc sunt tratate urât. Nu e prima dată când campionii și marile lor performanțe sunt aruncate în cutia amintirilor. În loc să facă lobby pentru ca Bumbescu și colegii săi din ’86 să primească rentă viageră pentru uriașa performanță de la Sevilla, Federația îl amendează pentru cuvântul „ciudați”. Poate a venit vremea ca Ministerul Sportului să pună piciorul în prag!

Conform www.gsp.ro, Adrian Bumbescu are de plătit o amendă de 1.000 lei. „Sistemul Federației este jalnic, au înființat 200 de echipe feminine ca să îl voteze pe Burleanu, nu sunt oameni de fotbal acolo, numai ciudați.”, a spus „Colonelul”. (https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/castigator-cupa-campionilor-europeni-amendat-621002.html)
Și? Cu ce a calomniat sau jignit pe cei de la FRF? Cu ce a afectat imaginea fotbalului? Toată lumea știe că în ultimii ani au apărut foarte multe cluburi de fotbal feminin sau de juniori care votează de zor la Adunările Generale cot la cot cu grupările din primele trei ligi. Și nu prea e în regulă când vorbim de fotbalul mare, de fotbalul adevărat. În statute și regulamente o fi ok dar în realitate rezultatele se văd.
„Colonelul” a pus doar punctul pe „i” și a cerut centre de copii și juniori, gen „Luceafărul”, ca pe vremuri, acolo unde a apărut „Generația de Aur”, în frunte cu Hagi. În loc să-l cheme la dialog pentru discuții, analize pe această temă, Bumbescu a fost amendat aiurea. Dacă Federația și Comisia de Disciplină au ajuns să trimită astfel de „cadouri” pentru cei care au alte păreri e grav și cu adevărat dăunător dezvoltării fotbalului.
Nu este prima dată când gloriile sportului românesc sunt tratate urât. Federația ar face mai bine lobby pentru ca trofeul Cupei Campionilor Europeni, câștigat de Steaua în 1986, să fie echivalat cu o medalie olimpică de aur. Și pe bună dreptate ar fi un demers corect care ar asigura învingătorilor de la Sevilla o rentă viageră din partea statului. Ar merita-o pe deplin că un astfel de trofeu nu va mai fi cucerit în 100 de ani. Cel puțin. Deja au trecut 34 de ani…