Camelia Anca Baciu: „Imunitatea mai poate fi susţinută și cu produse pe bază de cătină şi spirulină care contribuie la creşterea rezistenţei organismului împotriva a numeroase boli infecţioase”

septembrie 5, 2017 in Natură și sănătate

De profesie psiholog-psihoterapeut, doamna Camelia Anca Baciu a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, despre relația dintre natură și sănătate, despre ce ar trebui să facem atunci când nu ne simțim bine dar și cum putem preveni neplăcerile fel de fel. În prezent psiholog-consultant la „Hofigal”, cel mai mare producător autohton de suplimente alimentare și cosmetice pe bază de plante, Camelia Anca Baciu ne vorbește despre cimbru, alternative naturiste pentru afecțiunile reumatismale, imunizarea naturală a organismului, salinoterapie și alte recomandări pentru sănătatea de zi cu zi. „Iubiți-vă corpul, mintea și sufletul! Ascultați-le vocea, șoapta!”, este mesajul doamnei Baciu.

„Ceaiul de cimbru are proprietăți puternice de prevenire a cancerului”

Suporter de Serviciu: Ce ne puteți spune despre cimbru?
Camelia Anca Baciu: Cimbrul este popular de secole întregi și a fost frecvent utilizat pentru a trata diverse afecțiuni, de la gripă la crize epileptice. Cimbrul este bogat în vitamine și minerale, inclusiv fier, potasiu și calciu, toate fiind extrem de benefice pentru formarea corespunzătoare de celule roșii în sânge, reglarea tensiunii arteriale, precum și distribuția de antioxidanți în organism. De asemenea, este bogat în acid folic, vitamine din complexul B, vitamina A și C.
Ceaiul de cimbru are proprietăți puternice de prevenire a cancerului deoarece este bogat în terpenoide. Studiile au arătat că aportul regulat de cimbru crește cantitatea de DHA în membranele din rinichi, creier și celule cardiace, iar cercetări făcute în Germania demonstrează că are efecte terapeutice certe în infecțiile respiratorii acute, fapt pentru care îl recomandăm în toate procesele inflamatorii de cauze infecţioase ale căilor respiratorii superioare și inferioare, de la răceală, guturai, stări gripale, bronşită acută şi cronică la laringită, faringită, calmarea tusei, astm bronşic. Utilizarea sa regulată va reduce încărcătura virală în organism, deci este excelent în cazul lupusului, tinitusului, sindromulului de oboseală cronică, fibromialgie, vertij, tiroidita Hashimoto și artrita reumatoidă.
„Tinctura de cimbru” asigură un aport bogat de nutrienţi şi substanţe bioactive necesar în suplimentarea dietei pentru menţinerea sănătăţii căilor respiratorii şi a tractului gastro-intestinal.
– ajută la ameliorarea tulburărilor funcţionale ale căilor respiratorii şi îmbunătăţirea respiraţiei;
– înlătură unele tulburări digestive, în special balonare, fermentaţie intestinală şi senzaţia de disconfort abdominal şi tensiune abdominală;
– protejează mucoasa intestinală (la nivelul intestinului subţire şi gros) în tulburări funcţionale care apar mai frecvent la vârstele extreme (copii şi vârstnici) cauzate de diferiţi contaminanţi;
– are efect dezinfectant intern inclusiv la nivelul aparatului urinar şi favorizează eliminarea unor paraziţi – giardia şi viermii intestinali (ascarizi, oxiuri);
– participă la îmbunătăţirea poftei de mâncare;
– are acţiune calmantă şi relaxantă asupra musculaturii, înlătură orice disconfort muscular ce apare după un efort fizic intens (febra musculară la persoanele neantrenate) sau în stări febrile.

„«Salicilol natural» acţionează eficient în calmarea durerilor osteo-articulare, musculare, combaterea inflamaţiei intraarticulare”

Suporter de Serviciu: Există alternative naturiste pentru afecțiunile reumatismale?
Camelia Anca Baciu: Bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice şi dureroase, care afectează oasele, articulaţiile, muşchii, tendoanele şi ligamentele.Umflarea, roşeaţa, rigiditatea, căldura şi durerea sunt simptome de inflamaţie specifice bolilor reumatice. Dintre bolile reumatice amintim: artrita reumatoidă, osteoartroza, lupus eritematos sistemic, spondilită anchilozantă, artrita gutoasă, artrita psoriazică, sclerodermia, etc.
Bolile autoimune caracterizate prin prezenţa durerii au fost considerate forme de reumatism, de exemplu, lupusul, era considerat o forma de reumatism. Potrivit studiilor asupra mecanismelor de acţiune a bolile reumatice, acestea nu se referă în mod explicit la disfuncţia unor articulaţii, ci la modul în care sistemul imunitar afectează articulaţiile, muşchii şi organele. O altă formă de reumatism este reumatismul nearticular, care afectează ţesuturile moi, provocând durere în tot corpul. Din această categorie fac parte: tendinita şi fibromialgia.
Factorii care favorizează apariţia afecţiunilor reumatice:
– prezenţa în sânge a unor toxine din cauza funcţionării necorespunzătoare a metabolismului, digestiei sau excreţiei;
– ereditatea;
– infecţii la nivelul dinţilor, amigdalelor şi a veziculei biliare;
– expunerea la frig sau umiditate.
Tratamentul bolilor reumatice include medicaţie pentru ameliorarea simptomelor şi pentru menţinerea bolii sub control. Alte strategii de tratament includ:
– exerciţii fizice realizate în mod constant (practicarea regulată de exerciţii fizice uşoare, cum ar fi mersul pe jos, înotul, ciclismul sau aerobic în apă);
– dieta echilibrată – în caz de supraponderabilitate sau obezitate, articulaţiile şi muşchii sunt suprasolicitaţi de greutate (mai ales cele de la nivelul genunchilor sau a gleznelor). Din aceasta cauză se recomandă să urmaţi un plan de alimentaţie sănătoasa şi scădere în greutate;
– diminuarea stresului – încercaţi să reduceţi stresul şi tensiunea prin practicarea de exerciţii de respiraţie profundă, gândire pozitivă, meditaţie sau pur şi simplu ascultaţi muzica pentru a vă deconecta;
– odihnă.
„Salicilol natural” acţionează eficient în calmarea durerilor osteo-articulare, musculare, combaterea inflamaţiei intraarticulare. Spre deosebire de toate produsele comerciale de tip aspirină, produsul „Salicilol” de la Hofigal nu are efecte secundare şi este perfect tolerat de organism. Prin conţinutul bogat în salicilină, acţionează selectiv, trece prin stomac şi intestin fără să irite mucoasa gastrică şi fără să determine apariţia unor tulburări funcţionale ale tractului intestinal. Din ficat, unde este transformat în acid salicilic, ajunge în circulaţia sanguină, unde îşi exercită acţiunea benefică.

Comprimatele „Salicilol” de la Hofigal au efect analgezic, antipiretic, antiinflamator, antireumatic. Având în vedere toate aceste acţiuni terapeutice, recomandările medicale sunt multiple: pentru calmarea durerilor musculare si articulare, a durerilor de cap (cefalee), a contracturilor musculare, pentru ameliorarea puseelor reumatice, în procese inflamatorii cronice.
Spondilita anchilozantă este o boală cronică inflamatorie care provoacă durere şi inflamarea articulaţiilor dintre vertebrele coloanei vertebrale şi a celor dintre coloana vertebrala şi pelvis (articulaţiile sacroiliace). Boala poate declanşa durere şi tumefacţie şi în alte părţi ale corpului. Tratamentul constă în administrarea medicaţiei simptomatice antiinflamatorii, pentru prevenirea complicaţiilor şi deformărilor fizice. Dintre produsele naturale, vă recomandăm asocierea „Salicilolului natural” cu următoarele gemoderivate:
– „Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru” – 1 monodoză / zi
– „Gemoderivat din scoarţă de Salcie” –  1 monodoză / zi

– „Gemoderivat din muguri de Viţă De Vie” – 1 monodoză / zi
Artrita gutoasă este o formă complexă de artrită caracterizată prin accese de durere, roşeaţă şi sensibilitate a articulaţiilor, care de multe ori este localizată la baza degetului mare. Guta poate afecta pe oricine; însă, de regulă, barbaţii sunt mai predispuşi la gută, iar femeile devin mai sensibile la această afecţiune după menopauza. O criză de gută implică o durere ascuţită la nivelul degetului mare. Articulaţia afectată este fierbinte, umflată şi atât de sensibilă încât chiar şi o greutate minusculă pare de nesuportat. Din fericire, guta este tratabilă şi există destule modalităţi prin care să se prevină remisia. Dintre produsele naturale, vă recomandăm asocierea „Salicilolului natural” cu următoarele gemoderivate:
– „Gemoderivat din muguri de Frasin” – 1 monodoză / zi
– „Gemoderivat din muguri de Plop negru” – 1 monodoză / zi

– „Gemoderivat din muguri de Mesteacăn pufos” – 1 monodoză / zi
– „Supliform – gel anticelulitic, trofic, antiinflamator” – local
Osteoartroza este una dintre cele mai întâlnite reumatisme degenerative, care apare atunci când cartilajul articulatiilor este distrus. Pot fi afectate oricare dintre articulaţiile corpului, dar cel mai frecvent afectate sunt: mâinile, şoldurile, genunchii, gâtul şi partea inferioara a spatelui.
– „Condartroz” (comprimate) – 2 cpr. X 3 ori / zi
– „Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru” – 1 monodoză / zi
– „Gemoderivat din scoarţă de Salcie” – 1 monodoză / zi
– „Gemoderivat din mlădiţe de Mur” – 1 monodoză / zi
– „Tinctură de Rozmarin” – 30 pic. X 3 ori / zi

Artrita psoriazică afectează persoanele care au psoriazis – una dintre cele mai grave boli de piele. Durerile articulare, rigiditate, inflamaţia sunt principalele simptome. Acestea pot afecta orice parte a corpului, inclusiv vârful degetelor sau coloana vertebrala şi pot varia de la relativ uşoară până la severă. În cazul ambelor afecţiuni, perioadele de calmitate pot alterna cu perioadele de remisie. Nu există soluţii pentru tratarea artritei psoriazice, astfel încât se pune accentul pe controlul simptomelor şi prevenirea deteriorării articulaţiilor. Fără tratament şi exerciţii fizice regulate, artrita psoriazică poate aduce persoana bolnavă la incapacitate de locomoţie.
– „Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru” – 1 monodoză / zi
– „Gemoderivat din muguri de Ulm” – 1 monodoză / zi

– „Gemoderivat din mlădiţe de Rozmarin” – 1 monodoză / zi
Artita reumatoidă este o boala inflamatorie cronică care afectează cele mai mici articulaţii ale mâinilor şi picioarelor. Este boala autoimuna si apare atunci când sistemul imunitar atacă ţesuturile propriului corp, cauzând febra şi oboseala. Afecţiunea este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la barbaţi şi se manifestă, în general între vârsta de 40 şi 60 de ani. Opţiunile de tratament s-au extins foarte mult în ultimele decenii.
– „Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru” – 1 monodoză / zi
– „Gemoderivat din muguri de Pin”  – 1 monodoză / zi
– „Gemoderivat din scoarţă de Salcie” – 2 monodoze / zi
– „Supliform” – gel anticelulitic, trofic, antiinflamator – local

„Echinaceea contribuie la întărirea imunităţii”

Suporter de Serviciu: Toamna bate la ușă. Se poate realiza imunizarea naturală a organismului?
Camelia Anca Baciu: Imunitatea variază de-a lungul vieţii. Ea este influenţată de numeroşi factori precum stresul, efortul fizic şi intelectual susţinut, calitatea alimentelor şi deficienţa nutriţională prin diete dezechilibrate (cu carenţe de proteine, vitamine, microelemente, flavonoizi ori prin aport exagerat de lipide şi glucide), anumite medicamente, sedentarismul, lipsa de odihnă sau alternarea anotimpurilor.
Indiferent de toţi aceşti factori care pot slăbi imunitatea, există o serie de stimuli externi care pot activa capacitatea de apărare naturală a organismului.
O alimentaţie corectă şi evitarea abuzului de grăsimi animale, hidratarea şi mişcarea în aer liber, somnul odihnitor, relaxarea şi gândirea pozitivă, alături de folosirea unor suplimente alimentare specifice, împreună, pot contribui la întărirea sistemului imunitar.
Imunitatea este totalitatea mecanismelor de apărare ale unui organism împotriva „elementelor străine” corpului uman, în particular, împotriva agenţilor infecţioşi (virusuri, bacterii, paraziţi etc.). Aceste „elemente străine” pot în majoritatea cazurilor genera răspuns imun specific, ca expresie a conflictului dintre agresor pe de o parte (bacterii, paraziţi, virusuri, toxine etc.) şi organism agresat pe de altă parte.
La baza imunităţii se află anticorpii, substanţe chimice complexe, fabricate de organism la pătrunderea „elementelor străine” numite antigene, prin care agresorul deranjează funcţiile normale ale gazdei şi generează din partea acesteia reacţii de apărare pentru neutralizarea acţiunii lui. Aceste reacţii păstrează amintirea contactului cu agresorul şi contribuie la menţinerea homeostaziei organismului.
În felul acesta, sistemul imun ţine evidenţa tuturor agresorilor (bacterii, virusuri, fungi, paraziţi, toxine etc.) pe care i-a distrus pe întreaga perioadă a vieţii organismului şi poate distruge orice agent patogen care intră din nou în organism înainte să se înmulţească şi să producă starea de boală, pentru că ştie ce armă să folosească împotriva lui.
Sistemul imunitar, ca scut de apărare stă permanent de veghe pentru menţinerea sănătății. El este în aşa fel organizat, încât recunoaşte nu numai agresorii străini pătrunşi în organism, pe care îi distruge înainte să provoace starea de boală, dar şi unele structuri proprii dăunătoare, alterate sau anormale, care includ celule tumorale, celule cu defecte sau celule moarte pe care caută să le distrugă.
Fiecare celulă în parte are un rol important: unele recunosc şi identifică agresorul, altele îi neutralizează acţiunea nocivă cu ajutorul uor substanţe chimice specializate, altele sunt cele care ucid agresorul şi altele curăţă organismul după ce agresorul a fost distrus.
Răspunsul imun al organismului la diferiţi agenţi patogeni poate influenţa calitatea sănătăţii şi implicit a vieţii fiecărei persoane.
Ceea ce mâncăm participă la procesele de apărare ale organismului prin furnizarea elementelor nutritive (vitamine, antioxidanţi, minerale, aminoacizi şi proteine) de care sistemul imun are nevoie în susţinerea activităţii. De aceea, se recomandă un regim igieno-dietetic cât mai echilibrat şi mai sănătos în perioadele de stres, de efort fizic şi intelectual intens, când organismul este supus schimbărilor de temperatură sau expus riscului unor infecţii.
Lipsa sau furnizarea insuficientă a anumitor substanţe nutritive (proteine, aminoacizi, zinc, seleniu, magneziu, calciu, vitaminele C, E şi vitaminele din grupul B) fragilizează întreg sistemul imunitar şi dacă este expus unor solicitări agresive sau prelungite, acesta nu mai poate funcţiona la parametrii normali.
Un sistem imunitar devine puternic numai atunci când sunt îndeplinite o serie de condiţii, precum: greutate normală, o viaţă activă, mişcare în aer liber, odihă suficientă pentru echilibrul sistemului nervos, hrană bogată în vitamine, săruri minerale, aminoacizi, grăsimi nesaturate esenţiale etc.
Obiceiurile unui stil de viaţă nesănătos, o hrană necorespunzătoare, fumatul şi consumul de alcool etc. duc la producerea de toxine, apariţia unor efecte negative datorate radicalilor liberi, acţiunea acestora fiind contracarată prin utilizarea de substanţe cu proprietăţi antioxidante.
Astfel, vitamina C – nutrient esenţial vieţii – posedă proprietăţi antioxidante şi participă în mecanisme antiinfecţioase, fiind implicată în neutralizarea radicalilor liberi şi în lupta cu bolile infecţioase; vitamina E, ca antioxidant puternic intervine în procesele imune împreună cu vitamina C şi seleniu; zincul, împreună cu vitamina C, ajută în profilaxia infecţiilor respiratorii şi are un rol deosebit în protejarea pielii de infecţiile bacteriene; seleniul limitează acţiunea nocivă a virusurilor asupra organismului, grăbind vindecarea în caz de infecţie prin întărirea imunităţii şi stimularea producţiei de globule albe.
Dieta echilibrată şi includerea în alimentaţie a unor suplimente alimentare bogate în fitonutrienţi necesari pentru protejarea şi întărirea capacităţii de apărare naturală, au un rol benefic pentru a susţine refacerea forţelor organismului.
De exemplu, echinaceea contribuie la întărirea imunităţii prin stimularea capacităţii de apărare naturală a organismului uman la infecţii, motiv pentru care specialiştii în medicina naturală denumesc echinaceea – vaccin antigripal natural, fiind benefică în creşterea imunităţii şi prevenirea virozelor respiratorii datorită conţinutului în compuşi cu structuri complexe ce acţionează favorabil asupra membranelor celulelor imunocompetente.
Imunitatea mai poate fi susţinută şi de produse pe bază de cătină (bogate în vitaminele A, E, B1 şi B2, oligoelemente etc.) şi spirulină care contribuie la reglarea proceselor imune şi creşterea rezistenţei organismului împotriva a numeroase boli infecţioase.
Avantajul terapeutic al acestor substanţe constă în faptul că sunt lipsite de toxicitate, ceea ce oferă posibilitatea folosirii în perspectivă a factorilor fitoterapeutici cu certă acţiune imunostimulantă.
ECHINACEA
capsule / tinctură
Imunostimulent natural, susţine şi echilibrează activitatea sistemului imunitar, stimulează capacitatea de apărare naturală a organismului uman împotriva unor agresiuni interne sau externe, intensifică stimularea fagocitozei de către macrofage şi granulocite, a activităţii limfocitelor şi a producţiei de limfokine, susţine mecanismele de apărare nespecifică împotriva unor contaminanţi virali, microbieni, toxine etc.

HOF.IMUN
capsule
Stimulează sistemul imunitar şi potenţează eficacitatea tratamentului antimicrobian în infecţiile bacteriene; încetineşte procesele de degenerare tisulară cauzate de acţiunea nocivă a radicalilor liberi superoxidici, reduce procesul de îmbătrânire precoce şi riscul apariţiei de neoplazii; favorizează sinteza şi activitatea unor polipeptide cu funcţii biologice esenţiale (insulină, interferon, limfokine).

HOF.IMUN FORTE
comprimate
Fitocomplex cu rol de reechilibrare a mecanismelor de apărare ale organismului, de prevenire a unor afecţiuni virale intercurente, de creştere a rezistenţei imune faţă de germeni microbieni şi micotici; antiinflamatoare (inhibă biosinteza prostaglandinelor), antivirală (herpes, virusuri respiratorii, gripă, etc.); posedă acţiune antineoplazică, antileucemică (datorită acidului elagic); vitaminizant şi remineralizant (realizează echilibrul potasic), tonic general al organismului.
ECHINAVIT C
comprimate
Măreşte capacitatea de apărare naturală a organismului şi împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi superoxidici; are proprietăţi antivirale (herpes simplex şi virus gripal) şi potenţează acţiunea antivirală a interferonului datorită conţinutului bogat în vitamină C; este vitaminizant, remineralizant şi fortifiant prin aport natural de vitamine şi minerale.
CĂTINOFORT
capsule
Produs natural cu proprietăţi vitaminizante, de remineralizare a organismului, de completare a deficienţelor nutriţionale, antioxidante, susţine sănătatea sistemului imunitar şi ajută la creşterea rezistenţei la efort fizic şi intelectual; ajută organismul să facă faţă stresului, în situaţii de suprasolicitare nervoasă, de efort intelectual şi fizic susţinut, înlătură stările de oboseală; benefic în condiţii deosebite (toxice) de muncă; contribuie la creşterea rezistenţei organismului faţă de diferiţi contaminanţii (bacterieni şi virali, poluanţi etc.).
COENZIMA Q10 în ULEI DE CĂTINĂ
capsule moi
Remediu natural cu calităţi nutriţionale şi funcţionale deosebite care asigură completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate, corectează deficienţele care apar odată cu vârsta (30-35 ani) în special cele legate de inimă, sistem imunitar, creier şi sistem neuro-vegetativ; îmbunătăţeşte semnificativ funcţionarea sistemului imunitar (stimulează organele implicate în funcţia imunitară); luptă împotriva radicalilor liberi superoxidici şi protejează organismul de efectele nocive ale razelor ultraviolete la nivelul membranelor celulare; împiedică apariţia şi dezvoltarea celulelor canceroase; benefic în curele de detoxifiere şi pentru suplimentarea nutriţională în suprasolicitări fizice şi activităţi intelectuale intense, în stres, pentru înlăturarea oboselii; revigorează organismul şi promovează o stare generală de bine.

ULEI DE CĂTINĂ
capsule / picături
Concentrat natural bogat în principii bioactive, în principal β-caroteni, vitaminele D, E, F, K, compuşi polifenolici cu activitate puternic antiinflamatoare, lecitine sub formă uşor asimilabilă (săruri de calciu şi magneziu), acizi graşi polinesaturaţi, aminoacizi liberi şi microelemente; asigură menţinerea integrităţii funcţiilor fiziologice ale organismului, încetinirea proceselor de îmbătrânire precoce, întărirea sistemului imunitar, stoparea apariţiei şi creşterii celulelor maligne, combaterea efectelor negative ale stresului cotidian, rol tonifiant general, vitaminizant, antianemic; important în reglarea metabolismului mineralelor, microelementelor şi al respiraţiei celulare; benefic în perioadele de suprasolicitare fizică şi activităţi intelectuale intense, stres, pentru înlăturarea oboselii; ajută în recuperarea sistemului hematopoietic după chimioterapie şi iradiere.

SPIRULINĂ
comprimate / capsule
Produs bogat în substanţe biologic active esenţiale pentru organismul uman; este o sursă importantă de proteine, aminoacizi, vitamine, inclusiv beta-caroten, micro- şi macroelemente acizi nucleici (ADN, ARN), utilă în suplimentarea dietei pentru reglarea şi echilibrarea principalelor funcţii metabolice şi imunologice ale organismului; asigură creşterea capacităţii de apărare naturală a organismului în cazul imunităţii scăzute din diverse cauze; activează funcţiile macrofagelor, activitatea citotoxică a celulelor NK (natural killer) şi activitatea fagocitară a polimorfonuclearelor; împiedică scăderea numărului de leucocite după şedinţe cu raze Rőentgen; are efect benefic în condiţii de stres, suprasolicitare nervoasă; susţine organismul în perioadele de efort intelectual şi fizic, pentru limitarea consecinţelor negative ale agenţilor microbieni şi virali; susţine întărirea generală a organismului şi detoxifierea în timpul şi după radio- şi chimioterapie.
SPIRULINĂ CU EXTRACT TOTAL DE CĂTINĂ
comprimate
Intervine în reglarea şi echilibrarea funcţiilor metabolice şi imunologice ale organismului, pentru suplimentarea nutriţională în profesii cu efort fizic şi intelectual intens, profesii în medii toxice, în perioada adolescenţei, la persoane de vârsta a treia sau în condiţii de malabsorbţie, la fumători, la persoane care consumă în exces băuturi alcoolice; are rol tonifiant general, vitaminizant, remineralizant, creşte capacitatea de apărare naturală a organismului faţă de agresiunea unor contaminanţi virali şi bacterieni atât prin acţiune antivirală sau antibacteriană cât şi prin stimularea răspunsului imun.

Se-SPIRULIN
comprimate acoperite
Asigură fitonutrienţii esenţiali pentru restabilirea stării de sănătate şi stoparea pierderii premature a vitalităţii organismului.
ULEI DE PEŞTE
capsule moi
Uleiul de peşte, sursă bogată de acizi graşi esenţiali Omega 3 este un supliment alimentar revoluţionar pentru sănătatea creierului şi înlăturarea stărilor depresive. Contribuie la redobândirea bunei dispoziţii, a senzaţiei de bine şi de echilibrare a efectelor negative ale stresului.
Schimbările bruşte de temperatură din ultima perioadă ne predispun la tot felul de afecţiuni de sezon. Pentru a le preveni, se impune să ne întărim sistemul imunitar.

„Salinoterapia ajută la eliminarea toxinelor, a impurităţilor şi majorităţii microorganismelor care, prin depunere, provoacă boli ale aparatului respirator”

Suporter de Serviciu: Ce este salinoterapia?
Camelia Anca Baciu: Salinoterapia presupune inhalarea de aerosoli salini, care, absorbiţi şi prin piele, ajută şi la tratarea unor afecţiuni ale epidermei. Boli grave ale aparatului respirator sau boli digestive, care nu de puţine ori îi pun pe cei în cauză în situaţii dificile, pot fi vindecate prin salinoterapie. Dincolo de tratamentul medicamentos specific, salinoterapia este o metodă tot mai întâlnită şi un remediu aflat la îndemâna oricui.
Folosirea tratamentelor în salină a devenit cu adevărat populară, spun specialiştii, în secolul XIX, când s-a observat că minerii care munceau în minele de sare aveau foarte puţine probleme pulmonare, faţă nu doar de restul colegilor ce munceau în alte tipuri de mine, dar chiar şi faţă de semenii lor de la suprafaţă. Prin inhalarea aerosolilor salini, sarea se depune pe tractul respirator şi curăţă focarele de infecţie. Aerosolii sunt micro-particule aflate în suspensie într-un mediu gazos. Pentru a avea cu adevărat efect este recomandabil să se urmeze o asemenea terapie timp de minimum 15 şedinţe – câte o şedinţă pe zi, timp de o oră. Medicina modernă a inclus oficial salinoterapia în rândul terapiilor auxiliare şi profilactice menite să contracareze boli precum: astmul bronşic, bronşitele de aproape orice fel, răcelile sezoniere, pneumoniile, traheobronşitele cronice, emfizemul pulmonar, bronhopneumopatiile cronice obstructive, insuficienţa respiratorie restrictivă, sinuzitele, polipii, sforăitul, dar şi ulcerul gastric, tulburările glandei tiroide, afecţiunile dermatologice, oboseala cronică, depresia, rezistenţa scăzută la stres. Tot în rândul bolilor ce pot fi contracarate prin apelarea la salinoterapie se află rinita cronică, sinuzita, silicoza, polipoza faringiană, amigdalita cronică. Aceste boli se tratează şi se vindecă în mediul salin, prin expunere repetată.
Salinoterapia ajută la eliminarea toxinelor, a impurităţilor şi majorităţii microorganismelor care, prin depunere, provoacă boli ale aparatului respirator. Aceeaşi terapie ajută la refacerea elasticităţii membranelor celulelor, fapt ce duce la curăţarea căilor respiratorii de focarele de infecţie existente atât la adulţi, dar, mai ales, la copii. Cu alte cuvinte, expunerea la aerosoli salini duce la purificarea căilor respiratorii, la stimularea eliminării secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reducerea iritaţiilor şi a inflamaţiilor. Nu în ultimul rând, calmează tusea pentru cei cu astfel de probleme.
Este important de ştiut faptul că salinoterapia nu este totuşi benefică pentru toată lumea. Astfel, copiii la vârste fragede de până în 1-2 ani, bolnavii de rinichii sau cei care prezintă astm sever, nu trebuie să intre într-un asemenea mediu. În plus, nu orice salină deschisă turiştilor poate fi şi recomandată într-o terapie de acest gen. Cei care deţin asemenea saline recomandate pentru terapii, indiferent că vorbim despre saline naturale sau artificiale, trebuie să le igienizeze periodic deoarece în aer nu trebuie să existe defel germeni patogeni, radiaţii sau noxe, altfel urmările pot fi grave pentru cei care le folosesc.
Studiile referitoare la beneficiile salinoterapiei relevă că aceasta înregistreză cel mai mare succes în rândul copiilor şcolari şi preşcolari, mult mai predispuşi la afecţiuni ale aparatului respirator din cauza imunităţii reduse a organismului. Astfel, prin această metodă terapeutică, micuţii pacienţi devin mai puternici nu doar faţă de afecţiunile respiratorii, ci şi faţă de oricare alţi agenţi patogeni ce apar la asemenea vârste fragede. În plus, pe termen lung, salinoterapia tonifică organismul uman şi îl protejează pe viitor de infecţii.

„Fiţi prezenţi cu mintea, inima şi corpul în tot ceea ce întreprindeţi!”

Suporter de Serviciu: Alte recomandări pentru sănătatea de zi cu zi?
Camelia Anca Baciu: Pentru sănătatea psihică şi mentală, în calitate de psiholog va recomand:
– Nu vă neglijaţi relaţiile cu prietenii şi familia, mai ales calitatea lor! La sfârşitul vieţii, despre asta vă veţi aminti cel mai intens…
– Fiţi prezenţi cu mintea, inima şi corpul în tot ceea ce întreprindeţi, oricât de neplăcut sau greu vă este pe moment!
– Râdeţi mult! Sau măcar zâmbiţi…