Uruguay sau chemarea istoriei

iulie 2, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Campioana mondiala in 1930 si 1950, Uruguay ajunge in semifinalele Cupei Mondiale dupa un meci de infarct cu Ghana. Ambele formatii au trecut, rand pe rand, pe langa calificare. Ghanezii i-au dat cu sutul chiar in ultima secunda a prelungirilor aruncand decizia finala in hazardul loviturilor de departajare. Acolo, Abreu a trimis Ghana acasa cu o scarita de zile mari. Uruguay merge mai departe cu un imbold venit parca din istorie. La orizont este Olanda. Dupa 1930, 1950 urmeaza 2010?

Un meci de senzatie pe „Soccer City” din Johannesburg. Mai e putin si ceasul bate ora unu si jumatate in noapte. Chiar merita sa scri cate ceva despre un asa meci, cu de toate. O partida de totul sau nimic, o confruntare care se inscrie in categoria „de povestit nepotilor”.
Uruguay a intrat mai bine in meci. „Celestii” chiar au controlat ostilitatile. Cam pana prin minutul 30. Din acel moment, Ghana a echilibrat raportul de forte. Gyan a fost mereu pe faza si a hartuit in fel si chip apararea sud-americanilor. Cand lumea se pregatea de pauza Muntari a lansat o torpila care a dus mingea direct in plasa, langa bara.
Gol surprinzator care a zguduit serios moralul trupei antrenata de Oscar Tabarez. Uruguayul nu s-a predat si, in repriza secunda, a luat totul de la capat. „Minunea blonda”, Diego Forlan, a executat perfect o lovitura libera, din lateral, imprimand balonului o traiectorie bizara care l-a lasat cu gura cascata pe Kingson, portarul Ghanei.
Incet, incet jocul a curs spre un egal corect. Un egal care a adus prelungirile. La fel ca in prima repriza, cand toti eram cu ochii la arbitrul Olegario Benquerenca care refuza parca sa fluiere finalul, portughezul a dat Ghanei sansa de a scrie istorie pentru intreg continentul african: penalty si cartonas rosu uruguayanului Suarez! Incredibil, dar adevarat, in loc sa fie calmi si increzatori, ghanezii s-au vazut prea repede cu sacii in caruta. Excelentul Gyan a vrut sa faca tot si a ratat un penalty cat o semifinala.
Vedeta a devenit insa Suarez, al carui hent pe linia portii avea sa aduca Uruguayului o performata uriasa. Ceea ce era de asteptat s-a intamplat la loviturile de departajare. Cu nervii la pamant, chiar daca Gyan a transformat prima lovitura, jucatorii africani au ratat prin Mensah si Adiyah sansa ca Ghana sa fie prima reprezentanta a Africii in „careul de asi”.
Altfel, Uruguay merge mai departe si este gata sa dea piept cu Olanda. O calificare adusa de istoria „celestilor” care dupa 80 de ani viseaza sa (re)devina campioni mondiali. Pare o nebunie dar la ce si cum se joaca in Africa de Sud orice este posibil. Orice…