Villa salveaza Spania

iunie 30, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Arbitrajul pune, din nou, sub semnul intrebarii o calificare in sferturile de finala. David Villa a adus victoria Spaniei si eliminarea Portugaliei cu un gol marcat din offside. Speriata de ceea ce se putea intampla la meciul Mexic-Argentina, cand arbitrul Rosetti a fost la un pas de anularea unui gol inscris dintr-o pozitie asemanatoare dupa ce faza a fost reluata din greseala pe monitoarele stadionului, probabil ca FIFA a cerut ca momentele litigioase sa nu mai fie reluate la televizor, dupa ce au fost interzise pe arenele din Africa de Sud. Din pacate ramane greseala…

Daca in grupe arbitrajele au fost onorabile, in faza eliminatorie prestatiile unor „fluierasi” au facut praf imaginea turneului final din Africa de Sud. Cel putin a „optimilor”. Dupa golul anulat lui Lampard si cel acordat lui Tevez, doua grave erori de arbitraj, a venit si o a treia care sa puna capac la tot ceea ce s-a petrecut in optimile de finala. Spania a trecut la limita de Portugalia, cu 1-0, cu un gol marcat de David Villa din offside.
Trupa antrenata de Vicente del Bosque a avut o impresionanta posesie dar la capitolul ocazii de gol a existat un echilibru. Un joc bun, in viteza, cu pase scurte si bine tintite, ibericii impunandu-se la acest capitol cu deja cunoscutul brand „tika-taka”. Spania a hartuit continuu apararea portugheza cu ruperi de ritm, iar lusitanii au raspuns mereu prin contraatacuri periculoase.
N-a mers Cristiano Ronaldo, o explicatie pentru cifra zero de pe tabela din dreptul Portugaliei. Vedeta lui Real Madrid nu s-a simtit in apele lui, a incercat sa schimbe ceva, a sutat, a pasat dar nu asa cum o facuse pana la acest meci. Fara Ronaldo, Portugalia nu mai este Portugalia. Spaniolii au si ei meritul lor pentru ca de fiecare data cand Cristiano Ronaldo avea mingea doi, trei jucatori se aflau in preajma lui.
Un meci frumos chiar daca a fost umbrit de un gol dubios. Valurile din tribuna ne-au adus aminte ca dincolo de orice gafa de arbitraj sau nereusita pe gazon fotbalul ramane un sport, o stare de spirit.
Asadar, Spania merge in sferturile de finala unde va intalni Paraguay. Un meci accesibil pentru iberici. Cum spuneam intr-un alt text un fel de „cec in alb” pentru semifinala. Poate ca a venit si vremea Spaniei. Doar este campioana Europei. Pana la titlul suprem e cale lunga si adversari de calibru.