„Tricolorii”, gata pentru infern!

octombrie 8, 2012 in Națională

„Şukru Saracoglu”, sau „groapa cu lei” de la Istanbul. Un egal ne ţine în cărţile calificării, o victorie tricoloră scoate din cursă Turcia!

Să uităm un pic de campionat. Naţionala României urmează să joace două partide extrem de importante pentru calificarea la Mondialul găzduit de Brazilia (2014). Cu Turcia, la Istanbul, pe 12 octombrie, iar patru zile mai târziu cu Olanda, la Bucureşti. Deocamdată Turcia este obiectivul imediat. România nu trebuie să piardă acolo dacă vrea la „carnavalul” de la Rio. O misiune posibilă doar dacă există dăruire şi se aleargă pe rupte. Naţionala noatră nu mai are valorile de altădată. Colac peste pupăză, Tănase s-a rupt în meciul cu CFR şi stă pe tuşă. Tamaş nu ştiu ce probleme are şi este şi el cam „out”. Putem visa însă la un egal deşi turcii sunt favoriţi. Cred în inspiraţia selecţionerului Victor Piţurcă. Dacă descifrează  jocul „ienicerilor” avem şanse. Dacă nu, o luăm de la capăt. Cu Olanda!

Stadionul „Şukru Saracoglu” din Istanbul sau locul unde te poţi întâlni cu infernul din fotbal. Arena unde joacă Fenerbahce, cel mai iubit club din „Ţara Semilunei”. Cu suporteri fanatici, pătimaşi, gata să facă moarte de om dacă spui ceva urât despre echipa lor favorită sau, atenţie, despre reprezentativa Turciei. Ca atmosferă nici că se putea mai rău pentru „tricolori”. Dar ăsta este fotbalul. Dacă ai valoare nu-ţi pasă de nimic şi joci bine. Dimineaţa, la prânz sau noaptea. Pe noroi, ceaţă sau gheaţă. Glumind, chiar şi pe lună!
Turcia este favorită. În Olanda, unde a pierdut cu 0-2, elevii selecţionerului Abdullah Avci au arătat fotbal. Total. Dar în zadar. Poate asta să fie slăbiciunea lor. Frenezia ofensivă va fi alimentată de un stadion asemeni unui vulcan gata să erupă. Dar să nu mă vait prea mult. Acolo a jucat Vasluiul, în preliminariile Ligii Campionilor, şi nu s-a făcut de râs. Chiar s-a ales cu un egal dătăror de speranţe. Poate vor avea parte de-un punct şi „tricolorii”!
Merg pe flerul lui Piţi. Un norocos. Mai mereu. Şi la jocuri, şi la fotbal. Îi ştie pe turci. Singura dilemă este dacă are cu cine să-şi pună în aplicare strategia. Tănase s-a accidentat în meciul cu CFR şi stă pe bară. Poate, poate cu Olanda… Tamaş nu este nici el apt. Piţurcă l-a chemat pe Gardoş. Ciudat, nu şi pe Rusescu, marcatorul de profesie. Zice că nu l-a convins. Aşa o fi. Rusescu are „doar” şapte goluri marcate în acest sezon. Golgheterul la zi în Liga 1. Poate n-o fi de ajuns, mai ştii? Alţii îşi târâie picioarele pe teren dar au nume şi sunt titulari. Până la urmă este treaba slecţionerului şi mă opresc aici.
Până acum, improvizaţiile nu s-au văzut dar cu Turcia va conta şi cel mai mic detaliu. Postul de fundaş dreapta rămâne o problemă, cu Luchin şi Tamaş ca opţiuni. Mi se pare prea puţin dacă vrem să nu pierdem însă tupeul lui Piţi poate compesa acest handicap. Sigur va inventa ceva… cu şanse să iasă bine la final. Poate va juca la victorie. Şocant. Ar fi o variantă. Cam singura care, teoretic, poate aduce României punctul izbăvitor. În infernul de pe „Şukru Saracoglu”…