Supercupa lucrurilor pe jumătate

iulie 11, 2017 in Supercupa României

Supercupa României s-a jucat dar cu art. 27 din ROAF cum rămâne?

Voluntariul a câștigat Supercupa României, un trofeu care nu trebuia pus în joc câtă vreme există un proces pentru titlu la TAS. Dar orice este posibil într-un fotbal care caută rezolvări de la oficiali, antrenori și jucători străini în timp ce lucrurile organizatorice esențiale rămân departe de ceea ce există în campionatele de top. Lucrurile pe jumătate, o problemă națională care afectează aproape orice nivel de activitate. Gică Hagi nu s-a dus să primească medalia pentru că „locul doi rămâne pe bancă”. Oare? Mai degrabă credem că a fost o reacție la modul în care a fost tratat de către Federație, în ultimii ani, dar și pentru că decizia TAS-ului în privința titlului poate anula complet meciul și festivitatea de la Botoșani. Exact situația lucrurilor făcute pe jumătate. Dacă iese bine, ok, dacă nu, câinii latră, ursu’ trece!

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), de la Lausanne (Elveția), este o autoritate independentă a forurilor sportive, care participă prin arbitraj sau mediere la rezolvarea disputelor din domeniul sportului. TAS cuprinde 251 de arbitri din 78 de țări și are competențe extinse referitoare la dopaj, cetățenie sportivă, sponsorizare și sancțiuni disciplinare. Asta ca să se știe! 🙂
Așadar, titlul din Liga 1 se joacă la… TAS. Și asta din cauza celebrului articol 27 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) publicat pe site-ul FRF:
„Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:
a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte”. Nimic despre play-off. Clar, nu? 🙂
(http://frf.ro/uploads/file/ROAF%20actualizat%2001_2017.pdf)
Într-un astfel de decor organizațional nesigur este firesc ca echipele să-și caute dreptatea la TAS. Din acastă perspectivă este de neînțeles graba de a programa Supercupa când zilele astea TAS-ul dă verdictul în privința campioanei. Dacă rămâne Viitorul discuția de mai sus pică de la sine, iar dacă judecătorii vor da dreptate FCSB-ului evenimentul de la Botoșani se transformă instantaneu în parodie.
Păcat. Lucrurile făcute pe jumătate acoperă doar pe moment anumite cerințe dar nu rezolvă miezul problemei. Ca la noi, la nimeni!