„Modelul maghiar”, de analizat!

mai 16, 2014 in Internaţional

„Albert Stadion”, o bijuterie de arenă. Clubul Ferencvaros Budapesta îl va inaugura ofical în compania lui Atletico Madrid!

„Albert Stadion”, o bijuterie de arenă. Clubul Ferencvaros Budapesta îl va inaugura oficial în compania lui Atletico Madrid!

De câte ori jucăm cu Ungaria, indiferent de sport, miza se amplifică exponențial. La mijloc apar orgolii ce țin mai mult de istorie și relația cu această minoritate decât de sport. În fotbal, ar trebui să ne uităm mai atent la ceea ce se întâmplă în țara vecină. Altădată o mare echipă, naționala Ungariei nu a mai ajuns la mondiale sau europene de zeci de ani. Maghiarii au învățat din eșecuri. De vreo 10-15 ani, ungurii investesc masiv în infrastructură, în centrele de copii și juniori. Asta trebuia să facă și România, la sfârșitul anilor ’90 dar a amânat momentul crezând că rezultatele „Generației de Aur” se vor repeta din inerție. În loc de stadioane, de dezvoltarea sectorului juvenil, fotbalul românesc a avut parte de vânzări masive și cumpărări ciudate de jucători. Din păcate, unii dintre patroni „decontează” acele chetuieli după gratii. În timp ce ungurii au din ce în ce mai mulți jucători în Europa. Plus o infrastructură de top care crește de la un an la altul. Ultima investiție: bijuteria de stadion pe care clubul Ferencvaros Budapesta îl va inaugura într-un meci de gală cu Atletico Madrid!

Naționala de fotbal a Ungariei n-a mai văzut turneele finale de mulți ani. Europenele, de 42 de ani, mondialele, de 28 de ani. Cam mult. Și asta după ce a fost finalistă a Cupei Mondiale în 1938 și 1954. Ce destin trist!
După ani buni de derută, ungurii au trecut la acțiune. În urmă cu un deceniu, chiar și mai bine, fotbalul maghiar a intrat într-o perioadă de investiții masive. În infrastructură, în centrele de copii și juniori. La început rezultatele au fost timide, dar viitorul sună bine.
Ceea ce trebuia să facă și România la sfârșitul anilor ’90. Atunci s-a crezut că performanțele „Generației de Aur” vor genera, din inerție, alte rezultate pozitive. Maximă amăgire. De atunci, fotbalul românesc se află în cădere liberă. Naționala nu mai prinde turneele finale, iar la nivel de cluburi prezența în primăvara europeană e rară ca floarea de colț.
Nu este o rușine să copiem modelele de succes. De exemplu, clubul Ferencvaros Budapesta și-a construit un stadion de top pe care vrea să-l inaugureze în compania lui Atletico Madrid. Cu bătaie lungă pentru… EURO 2020. Și Bucureștiul speră să găzduiască meciuri din acel turneu final, dar în afara „Arenei Naționale” nu prea are unde. Dinamo, Rapid și Steaua au nevoie de stadioane noi, ale lor, dar acest deziderat nu s-a concretizat nici măcar într-un proiect tehnic. Doar în vorbe…
Dacă nu se face ceva, urgent, e jale. Ungurii au jucători împrăștiați în multe campionate tari din Europa. Ca număr sunt mai mulți decât românii. Ungaria a început să contabilizeze rezultate pozitive la copii, juniori și seniori. Peste câțiva ani va reveni în lumea bună, iar noi riscăm să intrăm în tunelul eșecurilor!