„Liga socialistă”

mai 17, 2014 in Liga 1

Repatizarea banilor din drepturile TV ale Ligii 1 trebuie să susțină performanța. Altfel vom avea parte de echitate în... mediocritate!

Repatizarea banilor din drepturile TV ale Ligii 1 ar trebui să susțină performanța. Altfel vom avea parte de echitate în… mediocritate!

Se schimbă schema de repartizare a banilor din drepturile TV ale Ligii 1. Deocamdată, la stadiul de propunere. Până acum s-a ținut cont de locul ocupat în clasament, dar Liga Profesionistă vrea mai multă echitate. Un cuvânt cu înteles de dreptate și cu iz socialist. Schema ar fi următoarea: 50% vor fi împărțiți ca și până acum, 30% în mod egal, iar 20% la cluburile care folosesc la fiecare meci cel puțin cinci jucători români în prima echipă. Nimic de zis pentru cei 50%. Aplauze pentru cei 20% care vor încuraja promovarea valorilor autohtone. Suficient. Nu e corect ceea ce se va întâmpla cu cei 30%. De ce să fie împărțiți egal? Sunt echipe la care vin spectatori cât degetele de la o mână. De rating nici nu mai vorbim. E normal ca Steaua, o echipă care umple stadioanele și face audiență, să încaseze la fel ca Săgeata? Și exemplele pot continua. Mai bine se dă 30% pentru cine merge în Europa, câștigătoarelor din campionat, Cupa României sau Cupa Ligii. Așa se promovează doar performanța și lupta sportivă!

Nu e normal ca formații comunale sau înființate în scop electoral să încaseze bani la fel ca Steaua, echipa care de ani buni ține ștacheta sus în competițiile europene. Sau să ia bani la fel ca Petrolul, o altă formație cu mulți fani. Sau ca Dinamo, care a umplut „Arena Națională” la meciul de cupă cu Steaua.
Sunt întrebări care își vor face loc la Adunarea Generală Extraordinară a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) programată pe 20 mai. Propunerea către cluburi este următoarea: 50% vor fi împărțiți ca și până acum, 30% în mod egal, iar 20% la cluburile care folosesc la fiecare meci cel puțin cinci jucători români în prima echipă. Nimic de zis pentru cei 50% și 20%. Cele două cote au șanse mari să fie aprobate deoarece cluburile mici au nevoie de bani.
Uneori, echitatea ignoră… competitivitatea. Mă refer la partea de 30% care se dorește a fi împărțită egal. Adică, mai pe șleau, prima clasată ia cât ultima. Și performanța? Ce mai contează Liga Campionilor sau Liga Europa când câteva sute de mii de euro ajung în contul clubului prin simplul act de prezență în Liga 1!
Nu e ok. Cele 30 de procente, care sar bine de cinci milioane de euro, ar putea fi redirecționate altfel. O propunere: banii să fie dați echipelor care ajung în competițiile europene, care câștigă unul din cele trei trofee: campionat, Cupa României, Cupa Ligii. S-ar încuraja performanța. Doar performanța!