Rapid, singură împotriva sistemului!

mai 18, 2014 in Liga 2

Rapidul, mai mult decât o stare de spirit!

Rapidul, mai mult decât o stare de spirit!

O echipă care a plătit tribut pe vremea comuniștilor, dar și astăzi. Rapidul nu a vrut să stea în genunchi și de aceea este lăsat de izbeliște. În sezonul trecut, gruparea din Giulești era forțată să joace un baraj inventat peste noapte pentru rămânerea în prima divizie. L-a câștigat, iar drept răsplată Rapidul n-a primit licența și a ajuns în Liga 2. Ieri a bătut Clinceniul, dar povestea s-a repetat: n-a primit licența. Dosarele Federației invocă o datorie de 900.000 de euro către jucătorii Paulista și Julio Cesar. Așa o fi însă alții au datorii și mai și. Rapidul își va căuta dreptatea la TAS. Până o va găsi gruparea „alb-vișinie” rămâne prizoniera unui sistem care n-o iubește și nici nu face ceva, cât de mic, ca s-o ajute să iasă la liman. În schimb, vom avea în Liga 1 tot echipe comunale, „electorale” sau surogate care poartă doar numele unor cluburi de tradiție, nu și istoria sau culorile. Rapid rămâne singură împotriva sistemului!

Din respect pentru munca jucătorilor, a antrenorului Viorel Moldovan și a staff-ului său, Federația putea găsi formule juridice care să permită Rapidului promovarea în Liga 1. Dacă s-au găsit în cazul CS Universitatea Craiova, de ce nu s-a putut și în cazul Rapidului?
Spețele sunt diferite dar ideea este aceeași. În dosarul de licențiere apare invocată o datorie de aproximativ 900.000 de euro către jucătorii Paulista și Julio Cesar. De acord, unde-i lege nu-i tocmeală. Dar…
Ce se putea face? Un club istoric de talia Rapidului putea să primească o derogare ca, după promovare, banii primiți din drepturile TV să fie folosiți pentru plata acestei datorii. Și punct. După asta era treaba patronilor actuali sau viitori ca să găsească finanțare pentru Liga 1.
Dinamo, Rapid și Steaua sunt cărămizile de la baza fotbalului românesc. Istorie, trofee, suporteri, rivalitate, sare și piper. Locul Rapidului este în Liga 1 pentru că îl câștigă pe teren, nu la „masa verde”. FIFA și UEFA dă credit, indiferent de speță, criteriului sportiv. Probabil și Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), dar până atunci moare… mortul.
Păcat. Și totuși, un club cu atâta istorie în spate nu are cum să moară pentru că altora nu le pasă. Ceva pozitiv se va întâmpla, mai devreme s-au mai târziu. Rapid rămâne o stare de spirit pentru că legendele nu mor niciodată!