De la Ploiești până la… Barcelona

mai 19, 2014 in Liga 1

Fotbalul este un sport trăit la maximă intensitate, dar bucuria și supărarea nu trebuie să dea naștere la violență!

Fotbalul este un sport trăit la maximă intensitate, dar bucuria și supărarea nu trebuie să dea naștere la violență!

Cât tam-tam a generat hora bucuriei pe care jucătorii Stelei au încins-o la Ploiești. Mare. Tot sâmbătă seară am avut parte de o altă horă a bucuriei. În Spania, la Barcelona, acolo unde jucătorii lui Atletico au devenit campioni. Diferență mare. De lume, de mentalitate, de civilizație. Steliștii sunt acuzați că au provocat jucătorii și suporterii Petrolului pentru că erau deja campioni și nu aveau ce să mai serbeze. Oare? Titlul câștigat de „roș-albaștrii” nu valora nici măcar două parale dacă Steaua ar fi pierdut în fief-ul „găzarilor”. Ține de orgoliu. În plus, trupa din Ghencea a reușit să termine campionatul fără să fie învinsă în meciurile din deplasare. Altfel, pe „Nou Camp” ce-ar fi trebuit să se întâmple? O tragedie? Doamne ferește! Cei aproape 500 de suporteri și jucătorii lui Atletico s-au bucurat fără nicio reținere. În schimb, la Ploiești, câțiva „stranieri” ai gazdelor au sărit la bătaie. Un răspuns pentru tot ceea ce s-a întâmplat acolo!

„Provocare” și „bucurie reținută” sunt cele mai folosite cuvinte care au fost trimise spre tabăra Stelei. Celor de la Petrolul, jucători, antrenori și suporteri, nu le-a căzut bine hora bucuriei încinsă după o remiză albă.
Bătaia generală care s-a pornit pe gazon nu justifică asemenea abordări. Petrolul este o echipă valoroasă, iar Steaua și-a dorit titlul fără înfrângere în fața acestei formații. Pe lângă asta a terminat meciurile din deplasare cu zero în dreptul rubricii „înfrângeri”. Era un motiv de bucurie, nu?
Capul răutăților au fost unii dintre „stranierii” Petrolului. Romario a văzut cartonașul roșu. Nu e normal să sari la bătaie peste un grup care se bucura de reușită la centrul terenului. Mai ales că steliștii nu au ironizat, nu au înjurat, nu au făcut gesturi obscene. Doar s-au bucurat că au plecat neînvinși de la Ploiești!
Dar până la Barcelona e cale lungă. Acolo tot bucurie a fost după ce titlul a ajuns în vitrina celor de la Atletico Madrid. După reacția „găzarilor” nici cei de la Atletico nu aveau voie să se bucure în fața a zeci de mii de catalani supărați că Barça n-a reușit să păstreze acel 1-0 pe care l-a avut la pauză.
Cred că s-a ajuns prea departe, iar faptul că jucătorii români de la Petrolul nu s-au înghesuit la scandal reprezintă o temă de meditat pentru viitor. În sport, frustrarea este un sentiment omenesc atunci când o echipă pierde un trofeu sau un loc important în clasament. Dar frustrarea nu dă dreptul nimănui să interzisă bucuria victoriei!