La mulți ani, „Belo”!

mai 20, 2014 in Special

Porecla a fost în ton cu stilul, „Căprioara”, iar Belodedici a transformat-o în renume!

Porecla a fost în ton cu stilul, „Căprioara”, iar Belodedici a transformat-o în renume!

Era înalt, slăbuț, mai finuț decât alți fotbaliști și avea o alergare ușoară. De aici și porecla de „Căprioara”. Juca la Minerul Moldova Nouă, parcă prin Divizia C. Suficient cât să sară în ochii legendarului Ion Alecsandrescu, președintele Stelei din anii ’80. „Sfinxul” a știut din prima clipă că a pus mâna pe un fotbalist talentat. Așa a ajuns Miodrag Belodedici în Ghencea. Apoi a urmat un traseu impresionant: Steaua București, Steaua Roșie Belgrad, Valencia, Real Valladolid, Villarreal, CF Atlante și, din nou, Steaua București. A căștigat Cupa Campionilor Europeni, cu Steaua din București (1986) și cu cea din Belgrad (1991), Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală, titluri de campion, trofee. În naționala României a adunat 53 de selecții și a marcat patru goluri. Un fotbalist cu un comportament ireproșabil, un jucător pursânge, un fundaș elegant. Miodrag Belodedici aniversează astăzi 50 de ani. O jumătate de secol pentru o singură idee: fotbal și numai fotbal. La mulți ani, „Belo”!

Îi curge sânge sârbesc prin vene dar nu a arătat niciodată agresivitatea. Dimpotrivă. Miodrag Belodedici a uimit lumea fotbalului prin eleganța cu care lua mingea adversarilor, cum alerga, cum pasa, cum marca. Un jucător de rasă descoperit de Ion Alecsandrescu, fostul mare președinte al Stelei din anii ’80. Așa a făcut „Belo” saltul de la Minerul Moldova Nouă, pe atunci în Divizia C, tocmai la… Steaua.
Porecla a fost în ton cu stilul, „Căprioara”, iar Belodedici a transformat-o în renume. În Ghencea a cunoscut, în premieră, gloria sportivă: șase titluri de campion, trei Cupe și o Supercupă a României, totul culminând cu câștigarea Cupei Campionilor Europeni (1986) și a Supercupei Europei (1987). După care a urmat exilul…
Chemarea străbunilor l-a făcut să aleagă drumurile. S-a întâmplat în 1988 când a trecut granița în Iugoslavia. Și a rămas acolo. Gestul său a fost pus la zid de regimul comunist de la București care l-a condamnat, în lipsă, la 10 ani de pușcărie. „Belo” ajungea la Steaua Roșie Belgrad și retrăia gloria sportivă: trei titluri, o Cupă a Iugoslaviei, Cupa Campionilor Europeni și Cupa Intercontinentală.
Revoluția din decembrie 1989 i-a adus grațierea și posibilitatea de a reveni în țară, iar Miodrag Belodedici și-a făcut datoria față de România. Cu echipa națională a jucat la cel mai înalt nivel, iar cariera și-a încheiat-o acolo unde a început drumul spre victorie: în Ghencea.
La mulți ani, „Belo”! Respect pentru tot ceea ce ai făcut pentru fotbalul românesc!