Ligă cu plus și minus

mai 21, 2014 in Liga 1

Liga 1 își caută un nou început și o altă imagine. Cu 14 echipe. Să sperăm că va fi bine!

Liga 1 își caută un nou început și o altă imagine. Cu 14 echipe. Să sperăm că va fi bine!

Din sezonul 2015/2016 vom avea Liga 1 cu 14 echipe. După tur și retur, șase echipe vor merge la play-off, iar restul de opt vor juca în play-out pentru evitarea retrogradării. Două formații vor retrograda direct în timp ce locul 12 va juca baraj cu locul 3 din Liga 2. Asta pentru că se preconizează ca eșalonul secund să fie format din 20 de echipe. Ca orice formulă competițională, varianta votată de cluburi are plusuri și minusuri. La plus: încurajează performanța, bani mai mulți pentru cluburi, dinamism. La minus: reducerea ariei de selecție pentru echipa națională și cluburi, riscul ca „derby-urile cu repetiție” să-și piardă din farmec, aglomerarea programului cu două etape plus Cupa Ligii. Un campionat asemănător cu cel din Bulgaria, Cipru sau Israel. Acolo sunt tot 14 echipe, dar cu performanțe modeste. În raport cu numărul de locuitori al țării, fotbalul românesc are mai bine reprezentat cu 18 echipe în prima divizie!

În campionatul următor se va face tranziția. Vor retrograda șase echipe (locurile 13-18), iar din Liga 2 vor promova doar câștigătoarele celor două serii.
Așadar, din vara lui 2015, Liga 1 va trece la 14 echipe. La prima vedere, noul sistem va încuraja performanța. Teoretic. Practic, vom vedea ce iese. Banii din drepturile TV se vor împărți la mai puține echipe, deci vor fi mai mulți în bugetul fiecărui club. Probabil vor apărea centre noi de putere, iar altele vor dispărea.
Cred însă că varianta cu 18 echipe era o formulă mai reprezentativă în raport cu dimensiunile țării și numărul populației. Un campionat cu doar 14 echipe va reduce drastic aria de selecție pentru echipa națională și cluburi deoarece va scade numărul jucătorilor români legitimați în Liga 1 și nu numai.
„Derby-urile cu repetiție” sunt o armă cu două tăișuri. La început, lumea va fi entuziasmată de repetarea unui derby precum Dinamo – Steaua sau Steaua – Petrolul, dar în timp plăcerea se va diminua treptat. Campionat adevărat, ca-n Anglia, înseamnă tur și retur. Atât. Că mai apare o confruntare, poate două, în Cupa României sau în Cupa Ligii asta e altceva.
Aglomerarea programului competițional este o altă realitate. Cele 26 de etape din sezonul regulat plus cele 10 din play-off dau un total de 36 de meciuri. Cu două jocuri mai mult pentru fiecare echipă față de sistemul cu 18 formații. Dacă adăugăm și partidele din Cupa Ligii va apărea o problemă cu „ferestrele libere” pentru cupele europene și echipa națională. Să sperăm că va fi bine!