Germania, bronz de consolare

iulie 10, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

„Manschaft” a cucerit pentru a doua oara consecutiv medalia de bronz a Mondialelor. O performanta excelenta pentru Germania care s-a prezentat in Africa de Sud cu cea mai tanara nationala din 1934 incoace, media de varsta a lotului fiind de 25 de ani. Altfel, jos palaria in fata Uruguayului care a jucat o semifinala de Cupa Mondiala dupa 40 de ani. O tara in care numarul barbatilor este mai mic decat cel al fotbalistilor legitimati in Germania. Cred ca asta spune totul despre ceea ce au reusit „celestii” la acest turneu final.

Meciul pentru locul 3 si medaliile de bronz a fost mai spectaculos decat se anunta initial. Fara Klose, Lahm si Podolski, nationala Germaniei parea mai degraba o echipa resemnata dupa infrangerea din semifinala cu Spania decat o formatie motivata sa castige partida de consolare. De cealalta parte, Uruguay revenea in elita mondiala dupa o lunga perioada de anonimat insa fara rezonanta de altadata. Si totusi spectacolul a fost total.
Rasturnarile de scor au reprezentat sarea si piperul. Nemtii au avut 1-0 prin reusita lui Muller (min. 20) insa „celestii” au raspuns imediat prin Cavani (min. 29). Ba mai mult, sud-americanii puteau sa termine prima repriza in avantaj dar Siarez a ratat incredibil desi scapase singur spre poarta lui Butt. Golul Uruguayului a venit totusi dupa paza cand senzationalul Diego Forlan a prins un voleu de zile mari.
Pentru Germania parea un final de cosmar. Cu un spirit de lupta dat de istoria si cultura lor, nemtii au jucat pana in ultima secunda. Si ceea ce ne asteptam sa se intample s-a intamplat: Jansen si Khedira au semnat victoria „panzerelor”, cu 3-2, succes care a urcat Germania pe treapta a treia a podiumului din Africa de Sud. Destul de putin pentru o reprezentativa care a avut ca obiectiv cucerirea titlului mondial, destul de mult daca ne gandim ca „Manschaft” a venit pe continentul african cu cel mai tanar lot din ultimii 76 de ani.
Ghinionul Germaniei a fost sa dea peste Spania, in semifinale. Poate ca altfel „panzerele” luptau in ultima batalie, la Johannesburg, cu trofeul pe masa. Important este ca „Manschaft” a obtinut a doua clasare consecutiva pe treapta a treia a podiumului, dupa ce in 2006, la editia pe care a organizat-o, a invins Portugalia cu 3-1 in „finala mica”. Ca si atunci, medaliile de bronz din Africa de Sud au rolul de… consolare si nimic mai mult.