Spaniola, limba oficiala in fotbal!

iulie 11, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Spania a intrat, duminica seara, in istoria fotbalului mondial. „Furia Roja” a cucerit Cupa Mondiala devenind a treia selectionata care castiga Campionatul European si Campionatul Mondial in numai doi ani de zile, dupa Germania si Franta. Eroul Spaniei este Andres Iniesta, autorul unicului gol din finala cu Olanda. Spania a ajuns pentru prima data in ultimul act al Mondialului si a devenit regina lumii!

Spania a fost echipa mai buna. Chiar si in fata Olandei, formatia care a oferit multor fani iluzia ca poate ajunge stapana lumii in materie de fotbal. Posesia si pressingul ibericilor, armele lor forte, au zadarnicit tentativele ofensive ale „portocalei mecanice”. Si atunci cand au venit ocaziile de gol, Arjen Robben si-a batut joc de ele, jucatorul olandez ratand in doua randuri sansa de a rezolva soarta meciului.
Spania a castigat pentru ca a jucat cu mai mult curaj. Spiritul latin care o indemna mereu sa atace cu frenezie i-a adus atat victoriile din ultimii doi ani dar si milioane de fani. In schimb, Olanda s-a temut de acest joc. Si de ce i-a fost frica n-a scapat. Sa joci trei finale de Campionat Mondial, in 1974, 1978 si 2010, si sa le pierzi pe toate e deja tragedie. Ar fi fost frumos ca la turneul final gazduit de Africa de Sud sa existe doua castigatoare insa, pana la urma, Spania a meritat victoria finala.
Pacat ca spectacolul a fost umbrit de arbitrajul penibil etalat de britanicul Howard Webb, a carui prestatie a fost in ton cu jocul mediocru al nationalei Angliei. Webb a tinut parca mortis sa fie in centrul atentiei la aceasta finala. Pe langa faptul ca a dat cartonase galbene dupa cum i-a trecut prin cap, aplicand regulamentul total aiurea si neuniform, centralul englez a comis o greseala de arbitraj de la care a pornit actiunea incheiata cu golul lui Iniesta. Webb a acordat aut de poarta Spaniei, in loc de un corner pentru Olanda.
Bucurie fara margini in intreaga Spanie si nu numai. Dupa meci am vorbit cu un prieten din Madrid care mi-a spus ca imediat dupa marcarea golului oamenii nu au mai asteptat fluierul de final si au iesit in strada. Iniesta a reusit sa evite loteria penalty-urilor si a dus Spania in delir. Trupa lui Vicente del Bosque se intoarce la Madrid, luni, si va avea parte de o primire triumfala. Campionii mondiali isi vor saluta fanii dintr-un autocar descoperit. De asemenea, jucatorii si selectionerul Del Bosque vor fi primiti si felicitati de Regele Juan Carlos al ll-lea si Regina Sofia. Chiar merita pentru ca spaniola a devenit limba oficiala in fotbal!