Din nou, fotbal si circ?

iulie 23, 2010 in Fotbal

A trecut si vacanta asa ca ne intoarcem la ale noastre. Dupa doua luni de pauza fotbalul romanesc revine in centrul atentiei. O noua editie de campionat care se anunta si mai si decat precedenta. Echipele din Bucuresti par decise sa puna capat celor trei sezoane consecutive de seceta la capitolul trofee, in timp ce provincia vrea sa isi pastreze suprematia. Cu certitudine nu vor lipsi scandalurile. Asadar, fotbal si circ la pachet sau o competitie adevarata?

Inca de duminica trecuta fotbalul si-a recapatat dreptul de a fi, din nou, in centrul atentiei. CFR Cluj si Unirea Urziceni s-au luptat pentru Supercupa Romaniei oferind un meci tensionat, iar apoi declaratii incendiare. Toate in ton cu ceea ce stim si am vazut pe la noi. Nimic in plus. Fotbalul continua sa faca casa buna cu scandalul si asta pentru ca presedintii sau patronii cluburilor tin mortis sa fie „vedete de lux”.
Locul din grupele Ligii Campionilor, oferit castigatoarei titlului, va starni si in acest sezon mari ambitii. Banii pusi in joc ispitesc si provoaca. Nu de putine ori se trece dincolo de regulament si de bun simt doar-doar se va ajunge in grupele UEFA Champions League. Vorbim despre o afacere in toata regula si, poate, mai putin despre sport. La asta trebuie sa vegheze Federatia si Liga, de multe ori prinse la mijloc de interesele unora sau altora.
Astept un arbitraj mai bun decat in sezonul precedent. Faptul ca avem deja un arbitru in Liga Campionilor, Cristi Balaj, si un altul, Alexandru Tudor, in Liga Europa, arata ca suntem pe drumul cel bun. Reformele in acest sector trebuie sa continue, in special in zona promovarii tinerilor arbitri acolo unde inca se mai tine cont de gradele de rudenie sau pile. Cand vor disparea astfel de apucaturi atunci vom avea certitudinea ca promovarea arbitrilor se face doar pe criterii de competenta si nimic altceva.
Astept un campionat care sa ofere solutii reale selectionerului Razvan Lucescu. Mai exact jucatori capabili sa faca fata responsabilitatilor de la echipa nationala. In curand vor demara preliminariile lui Euro 2012. Avem sperante insa, pentru a avea si certitudini, este nevoie de valoare si atitudine. Liga 1 trebuie sa vina cu oferte de jucatori, trebuie sa dea variante pentru nationala. Altfel nu va ramane decat un mecanism de calificare in cupele europene si nimic mai mult.
Sper ca vom avea semnale pozitive si din zona copiilor si juniorilor. Acolo este nevoie de munca si, in special, de rezultate. Federatia a facut pasi inainte, a incercat sa schimbe abordarea si mentalitatea celor care lucreaza la loturile de copii si juniori, a incercat sa schimbe ceva in a largi baza de selectie. Bineinteles, in colaborare cu AJF-urile. Important este sa se bage bani in aceste centre si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Imi doresc sa avem parte de mai putin circ. Un semnal exista daca privim spre Ghencea. Acolo, Victor Piturca a reusit sa-l tempereze pe Gigi Becali. Deocamdata. De multe ori declaratiile iresponsabile ale celor care baga bani in fotbal au pus presiune pe arbitri si au transferat in tribune o doza periculoasa de iritare si nemultumire. De aici pana la scandaluri si batai nu mai este decat un pas. Poate a venit vremea ca astfel de prostii sa fie lasate deoparte, iar fotbalul sa fie cel care iese la rampa. Asa ar avea de castigat toata lumea.
Ma tem insa ca starea de fapt pe care o stim de multi ani nu se va schimba prea curand. In aceste conditii, fotbalul va face in continuare casa buna cu circul, iar la performante vom continua sa suferim la fel de mult ca si pana acum. As vrea sa ma insel si sa fiu contrazis de realitate insa semnalele de pana acum confirma ca aproape nimic nu s-a schimbat. Si, cu toate astea, raman optimist. Cred in fotbal, cred in fair-play. De aici ar trebui sa inceapa discutia, nu?