De „Florii”, o salcie sfințită pentru fiecare!

aprilie 12, 2020 in Sărbători

Flori pentru toți cei care își aniversează onomastica de „Florii”. Oriunde v-ați afla: La mulți ani!

Flori pentru toți cei care își aniversează onomastica de „Florii”. Oriunde v-ați afla: La mulți ani!

În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică pentru a-l întâmpina tainic pe Iisus Hristos. Ramurile de salcie sunt sfințite și puse la icoane. Se crede că nu e bine să renunți la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte „Florii”!
O zi minunată, însorită, frumoasă. Se spune că așa va fi și în ziua de Paște. Pentru toți cei care astăzi, de „Florii”, își aniversează ziua onomastică, le doresc multă sănătate, fericire, dragoste și iubire alături de cei dragi. La mulți ani!

Oamenii pun ramurile de salcie și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Există credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi inainte de „Florii”, de teamă ca aceștia să nu rămână fără rod.
În ziua de „Florii”, stupii sunt împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvantarea divină. În unele sate, mâțișorii sunt aruncați în curte când începe să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate!
Ramura de salcie sfințită mai era utilizată și în scopuri terapeutice. Oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie pentru a fi feriți de diferite boli. Bătrânele se incingeau cu salcia ca să nu le mai doară șalele.
Există și obiceiul ca părinții să-și lovească odraslele cu nuielușa de salcie atunci când veneau de la biserică. Credeau că, așa, vor crește sănătoși și înțelepți.