Zodia „Fiarei”: La mulți ani, Marius Lăcătuș !

aprilie 5, 2020 in Special

Marius Lăcătuș, o viață pentru un țel: VICTORIA!

Marius Lăcătuș își aniversează, astăzi, ziua de naștere. Adună 56 de ani. „Lăcătuș trebuie să înscrie. Lăcătuș va înscrie !” sunt cuvintele care îmi trec acum prin minte. Se întâmpla la Sevilla, în 1986, atunci când comentatorul acelui meci cu Barcelona a intuit marea victorie și câștigarea Cupei Campionilor Europeni. Suporterii, și nu numai ei, l-au poreclit „Fiara” pentru că Lăcătuș a vrut să fie mereu cel mai bun, a vrut mereu să câștige cu orice preț. Ambiția și tupeul pozitiv l-au ajutat să ajungă în vârful ierarhiei. De asta suporterii Stelei îi duc dorul. De câte ori îl văd tribunele freamătă, iar dragostea fanilor sună cam așa: „Lăcătuș. Lăcătuș, Lăcătuș !”. Acum șase ani am publicat, tot aici, pe www.suporterdeserviciu.ro, editorialul cu titlul «Marius Lăcătuș, „fiara” neîmblânzită !». Ce-am scris atunci rămâne valabil. Azi, mâine, poimâine. Mereu. De aceea am ales să redau integral acel text. Am schimbat doar vârsta, din 50 în… 56. La mulți ani, Marius Lăcătuș !

«Zodia „Fiarei”: 5 aprilie 1964. Marius Lăcătuș împlinește astăzi 56 de ani. O viață plină de fotbal. Povestea a început acum jumătate de secol când la Brașov s-a născut cel mai valoros număr 7 din istoria fotbalului românesc. Am avut ocazia să văd „live” cariera acestui mare jucător. Nu pot spune că Lăcătuș a avut talent cu carul dar pot afirma, fără ezitare, că viteza, ambiția și tupeul l-au ajutat să ajungă foarte repede pe culmile performanței. A câștigat 10 titluri de campion, șapte Cupe ale României, Cupa Campionilor Europeni (1986) și Supercupa Europei (1987). Toate cu Steaua. Mereu a vrut să fie cel mai bun și nu a ezitat să se i-a la harță cu cei mai mari fotbaliști ai lumii. Doar pentru că dorea să căștige cu orice preț. „Fiara” nu s-a lăsat îmblânzită, niciodată, iar pentru asta suporterii suspină după el în orice moment. Pe stadion prețuirea fanilor sună cam așa: „Lăcătuș. Lăcătuș, Lăcătuș”. La mulți ani, Marius Lăcătuș!

În 1986, la Sevilla, Steaua își depășise cu mult condiția ducând finala cu FC Barcelona la penalty-uri. După ratările lui Majaru și Bölöni poarta apărată de Urruti părea ferecată pe vecie. Atunci l-am văzut pornind spre punctul cu var pe Marius Lăcătuș. Cu un tupeu extraordinar. Habar n-am dacă l-a triimis antrenorul Emerich Ienei dar la ce tupeu avea se vedea că nu-i pasă de nimeni. Un pas, doi, trei și un șut în care a pus toată setea de victorie. Bară-gol. „Fiara” deschidea drumul spre Cupa Campionilor Europeni !
Un an mai târziu naționala României întâlnea la București, pe Ghencea, temuta Spanie. În preliminariile EURO 1988. Chiar la începutul partidei Camacho l-a lovit tare pe Lăcătuș. „Fiara” nu s-a speriat de numele mare care era în fața sa. A strâns din dinți, iar peste 20 de minute l-a scos din joc pe căpitanul ibericilor. Apoi și pe Goicoecha. Nu vreau să aplaud fotbalul dur dar vreau să scot în evidență tupeul fără margini al acestui jucător. Rezultat final: România – Spania 3-1!
În primul sezon la Steaua a marcat de 13 ori. Dar n-a fost cu ghinion. Au urmat ani de glorie și rezultate memorabile. La Mondialul din 1990 a reușit două goluri în poarta celebrului Rinat Dasaev. „Fiara” intrase deja în istorie devenind cel mai titrat număr 7 din fotbalul românesc.
Marius Lăcătuș împlinește astăzi 56 de ani. Un jucător care a dat totul pe teren. Steliștii îl iubesc pentru că a fost cel mai bun, rivalii îl urăsc pentru că a fost atât de bun. În memoria colectivă rămân momentele când intra la „rupere” din prea multă dorință de victorie dar și cele când se ridica de la pământ după ce era faultat dur de adversari. „Fiara” avea o singură dorință: VICTORIA!»