Hristos a Înviat !!!

aprilie 19, 2020 in Sărbători

Hristos a Înviat!

Hristos a Înviat !

Paștele, sărbătoarea creștină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, ne-a adus bucuria unică a Învierii Mântuitorului, ritualuri și tradiții religioase printre care și cea a salutului cunoscut chiar și de cei mai mici – „Hristos a Înviat!”. Sărbătoarea Paștelui este expresia bucuriei adusă în casele noastre de vestea Învierii. O veste magică, uluitoare, care până la Înalțarea Domnului, timp de 40 de zile, se regăsește în salutul „Hristos a Înviat!”, urmat de răspunsul mult așteptat: „Adevărat a Înviat!”.
Paște fericit, oriunde v-ați afla!

După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot înconjoară biserica de trei ori, cântând „Hristos a Înviat din morți / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le”. Apoi, alaiul intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până spre dimineață.
De Înviere, credincioșii aduc la biserică ouă vopsite, cozonac, pască, friptură și alte bunătăți de Paște, pe care preoții le sfințesc. După slujbă se dă dezlegarea la dulce semn că s-a încheiat postul. Săptămâna care urmează, după Înviere, se numește „Săptămâna Luminată”, în care nu se mai postește.
Conform tradiției, în Sâmbăta Mare și în zilele de Paște (duminică, luni și marți), nu se spală rufe, acest obicei fiind menținut în unele locuri până în joia din Săptămâna Luminată.
Dragi prieteni, bucurați-vă de viață, ciocniți ouă, mâncați carne de miel și cozonac, iar apoi gustați un vin roșu de țară.
A venit Paștele. Hristos a Înviat!

P.S. Să cântăm „Hristos a Înviat din morți!” împreună cu o voce de aur a muzicii românești: Paula Seling. (You Tube)