CM 2014 – Brazilia: România, în grupa cu Olanda!!!

iulie 30, 2011 in CM 2014 - Brazilia

Piți, ajungem în Brazilia?

În Brazilia a avut loc tragerea la sorţi pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2014. Naționala României va întâlni Olanda, o mai veche cunoștința a „tricolorilor”. Iată componența grupei D: Olanda, Turcia, Ungaria, România, Estonia, Andorra.
O grupă abordabilă în care avem șanse de calificare. Locul 1 se califică direct, locul 2 merge la play-off!

Eram dator cu un comentariu. Cred că n-am picat rău. Destul de bine. Măcar avem speranțe. Cum spunea selecționerul Victor Pițurcă la reunirea echipei naționale de ieri: „Ne vom confrunta și cu echipe care tind să devină din ce în ce mai puternice și care trebuie tratate așa cum se cuvine. Am încredere că ne vom putea bate cu șanse reale cel puțin pentru locul 2”.
Piți are dreptate. Andorra nu e de luat în seamă. Și nici Estonia. Dacă ne gândim și la Estonia ca la o sperietoare atunci e bine să ne lăsăm de fotbal. Problema principală va fi Turcia și Ungaria, aspirante la locul secund, loc ce duce în play-off. Consider că, în acest moment, nici una dintre cele două reprezentative, la care adaug și România, nu se poate bate cu șanse reale la primul loc. Acela e dat Olandei din start. Dar mai știi?
Turcia este în cădere după acel Mondial de pomină, din 2002, cănd a luat bronzul la turneul final găzduit de Japonia și Coreea de Sud. Turcii au investit și investesc masiv în campionat. Sute de milioane de euro. Acolo au ajuns fotbaliști de renume dar și antrenori de top cum este chiar selecționerul Turciei, celebrul Guus Hiddinck. Doar că, dacă echipele de club au înregistrat o ascensiune în cupele europene, importul masiv de jucători străini a blocat accesul jucătorilor autohtoni către națională. Și Turcia nu a mai avut rezultate marcante la acest nivel. Dar Hiddinck poate schimba ceva…
Ungaria n-a mai ajuns de multă vreme la un turneu final de Campionat Mondial. Parcă de prin 1986 când a fost prezentă în Spania. Sper să nu greșesc… La Europene nu mai zic. Dar fotbalul maghiar a băgat bani cu sacul în copii și juniori. Numărul fotbaliștilor unguri prezenți în campionatele tari, cu ligi inferioare cu tot, e mult mai mare decât cel al românilor. Cum este în Anglia. Or asta spune ceva și cred că naționala Ungariei va deveni o echipă competitivă în foarte scurt timp.
Dar România poate bate pe oricine. Pițurcă e genul de antrenor șmecher și deștept. Face din nimic… bici. Și s-ar putea să-i iasă din nou. Și cu Olanda, și cu Turcia, și cu Ungaria. Deja a chemat mulți tineri pentru stagiul din Austria. În loc de Argentina ei vor avea parte, în cel mai fericit caz, de Uzbekistan. Nu un început așa cum și-a dorit dar la final vor conta doar rezultatele din meciurile oficiale!

București, ora 10:00, 2 august 2011