Steaua la… Cluj?

iulie 28, 2011 in Liga Europa

Paszkany, un pas spre împăcarea cu Gigi?

Arpad Paszkany, patronul CFR-ului, și-a dat acordul ca „roș-albaștrii” să joace la Cluj meciurile din Liga Europa. Din Ghencea, via Constanța, Steaua poate ajunge tocmai în cartierul Gruia. Tot cu „G”. O consolare cam amară pentru fani. Mă întreb câți dintre ei vor veni la meci. Și unde, în fieful unor oameni cu care Gigi Becali s-a luat mereu în gură. Pe unde a apucat… Or asta nu se uită așa ușor. Să fie un semn de împăcare între cei doi patroni? Auzi, Steaua la Cluj. Asta e chiar culmea!

Nu era suficient că Steaua a plecat, deocamdată, din Ghencea. „Roș-albaștrii” sunt în pribegie. Până o să-și rezolve problemele cu Armata uite că în campionat vor ajunge să joace tocmai la Constanța. Un oraș pro-Steaua dar nici pe departe o „casă” precum arena din Ghencea.
Majoritatea suporterilor nu acceptă așa ceva. Păcat că porțile dialogului sunt închise. O explicație pentru statutul de neutralitate în care s-au cantonat fanii. Dacă Gigi Becali avea ajutorul lor conflictul cu MApN-ul era rezolvat de mult. În fond, Steaua este un brand național administrat în privat. Fanii sunt primii care trebuie să se bucure de el.
Și în loc de vești despre reîntoarcerea în Ghencea apar informații în legătură cu un posibil „pelerinaj” la… Cluj. Patronul CFR-ului a dat undă verde ca Steaua să joace în Gruia meciurile din Europa League. O lecție dură de viață oferită lui Gigi Becali după câte a zis acesta, dea lungul anilor, despre cei de la CFR.
„Iuliu Mureșan și Arpad Paszkany sunt niște ţărani şi nişte papagali” (realitatea.net – 11 februarie 2008), „M-a turnat Paszkany!” (stiri.ro.rol – 6 februarie 2009) sau „Paszkany vrea să retrogradeze Steaua!” (napocanews.ro – 12.ianuarie 2010) sunt doar câteva dintre „picanteriile” mediatice trimise de finanțatorul Stelei către omologul său de la CFR și nu numai.
Cu toată amabilitatea celor de la CFR, varianta «Cluj» este cam peste mână. Una că acolo nu este un fief al fanilor steliști, iar apoi distanța prea mare față de București nu încurajează deloc prezența unui număr mare de fani. Dacă inaugurarea „Național Arena” a fost amânată din cauza Argentinei, Clujul a devenit forțat o soluție pentru Steaua. Mai degrabă administrativă că în plan sportiv nu are niciun fel de suport. Relațiile dintre CFR și Steaua au fost mereu încordate, nu de puține ori învolburate de aspecte etnice care nu au nimic în comun cu fotbalul. Apoi declarațiile care au curs valuri, din ambele părți, cu jigniri și amenințări, nu aprobă deloc un demers făcut, cred eu, doar de ochii lumii.
Locul Stelei este în Ghencea. Gigi Becali știe asta însă lasă presiunea, intenționat, pe umerii generalului Oprea, ministrul Apărării. Nu înțeleg, și spun asta a nu știu câta oară, de ce nu se cere Stelei o chirie simbolică dar cu angajamentul ferm, scris, că în maximum doi ani arena din Ghencea să fie clasată la cinci stele. Fără contracte pe termen lung nimeni nu va investi serios și eficient. Ghencea nu poate trăi fără Steaua, iar Steaua nu poate exista în altă parte decât în Ghencea. Tulburător de adevărat, nu?