Sportivii, la antrenament, nu, la „Bac”, da ?

aprilie 27, 2020 in Special

„Pentru a lua decizii înțelepte trebuie să ținem cont de lume așa cum este ea acum, dar și de cum va fi ea în viitor.” – Isaac Asimov (scriitor american, biochimist)

Problema sportivilor de performanță, și nu numai, devine și mai complicată după ce s-a anunțat că examenul de bacalaureat se va susține în condiții normale. Adică cu foaia-n față. Decizie riscantă. Adică, mulți dintre ei sunt scutiți de antrenamente ca să fie protejați de infectare cu noul coronavirus dar pe de altă parte sunt chemați în bancă să dea examenul vieții. Riscul de a duce la liceu sau de a aduce acasă virusul ucigaș crește enorm oricâte măsuri de siguranță sanitară vor fi puse în aplicare. În alte țări, cum sunt Franța și Olanda, nume importante ale comunității europene, examenul de bacalaureat a fost anulat și înlocuit cu o altă formulă de evaluare: diploma de „final de studii” se va acorda în funcţie de media notelor obţinute de elevi. Acești tineri sportivi, elevii în general, care vor susține examenul de maturitate sunt supuși unui risc major. Cine răspunde de eventualele îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul tinerilor sportivi sau al altor elevi implicați în examen? Probabil, părinții, pe răspunderea lor. Nu e deloc ok. Performanța sportivă cere sacrificii dar nici chiar așa. E prea mult !

Există o problemă cu sportivii care vor susține examenul de bacalaureat. Și cu ceilalți elevi care vor da examenul vieții. S-a anunțat că vor merge la „Bac” deși porțile școlilor rămân închise pentru celelalte clase, cu excepția elevilor din a 8-a chemați și ei la examen. Cel mai bine era anularea acestor examene. Pentru a-i proteja pe toți la fel.
Vorbind despre sportivii bacalaureanzi, și nu numai, problema s-a complicat deși putea rămâne simplă. Aceștia nu fac antrenamente, marea majoritate, tocmai pentru a se proteja. Chemarea lor la examen, oricâte măsuri de securitate sanitară s-ar lua, nu elimină total riscurile contaminării. Teoretic, unii dintre acești elevi pot aduce în sălile de examen sau duce acasă virusul. Exact motivul pentru care ceilalți sunt protejați și lăsați la domiciliu până în septembrie.
Articolul 22 din Constituție, alineatul 1, este foarte clar: „Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate”. S-a procedat foarte bine cu păstrarea școlilor închise până în septembrie și finalizarea situației școlare. Era bine ca și bacalaureanzi să fie evaluați altfel. Cum a procedat Olanda sau Franța. Adică, diploma de „final de studii” se va acorda în funcţie de media notelor obţinute de elevi până la începutul stării de urgenţă. Simplu și eficient.
Performanța, sacrifiicile costă. Dar când e vorba de viață, cine plătește?