Petrolul, titlul sau marketing?

ianuarie 12, 2014 in Liga 1

Zicu și Mutu (dreapta) pot aduce plusul dorit pe gazon și în... trezoreria Petrolului. Asta dacă antrenorul Contra va reuși să-i țină departe de provocările vieții!

Zicu și Mutu (dreapta) pot aduce plusul dorit pe gazon și în… conturile Petrolului. Asta dacă antrenorul Contra va reuși să-i țină departe de provocările vieții!

Adrian Mutu vine la Ploiești pe cai mari. Săptămâna care urmează este anunțată prezentarea oficială. Parcă marți. „Briliantul” va purta numărul 10, iar clubul a pregătit sute de tricouri galben-albastre, originale. Ianis Zicu negociază și el cu „găzarii”. Părțile încă nu s-au înțeles la bani dar provocarea e mare. Probabil va fi nevoie de alte sute de tricouri. Fotbalul înseamnă bani. Mulți. Mutu și Zicu pot rotunji frumos veniturile Petrolului însă ambii jucători sunt capricioși, conflictuali și duc o viață extrasportivă zbuciumată. Semne de îngrijorare care pot face praf, instantaneu, un vestiar în care antrenorul Cosmin Contra a adus ordinea, disciplina și performanța. E curios cum vor „coabita”, ca să folosesc un termen la modă, performanța cu marketingul. La cluburile mari din Occident se poate dar la noi tocmai ce e normal nu merge!

Suporterii petroliști așteaptă cu sufletul la gură prezentarea oficială a noului nr. 10, Adrian Mutu. Se anunță ceva tipic spaniol. Cum îi place antrenorului Contra. Lume multă, Mutu, câteva jonglerii cu mingea pentru fani și fotoreporteri, declarații și câteva sute de tricouri vândute la magazinul de prezentare al clubului.
Apropo de tricouri. „Galben-albastre” și originale la prețul de 170 de lei. Până acum, în 2013, Petrolul a vândut vreo 1.200 și speră să dea lovitura după venirea lui Mutu. Bani mai mulți din tricouri, bilete, abonamente și alte obiecte promoționale. Mai e timp și de fotbal?
Ianus Zicu, un al fotbalist de calitate, cu o tehnică rafinată și un șut înșelător, negociază de zor cu „găzarii”. Zicu, un alt nume care se vinde bine în România. Alte sute de tricouri, alți bani din publicitate. Ceva în plus și la bilete. Asta dacă va semna contractul cu Petrolul. Vor rezista conturile fanilor la atâtea solicitări? 🙂
Mutu și Zicu sunt doi jucători imprevizibili. Oricând se pot supăra din nimic, oricând pot lua decizii șocante. Organizarea de „bisericuțe”, fițele, ifosele, viața tumultoasă, mediatizarea excesivă a fiecărui cuvânt pe care îl rostesc și salariile grase în raport cu ale altor colegi de echipă sunt suficiente motive ca să genereze tensiuni în vestiarul „găzarilor”.
Vom vedea ce va fi. Un lucru e clar: la capitolul imagine și marketing Petrolul a dat lovitura. Cu Mutu e sigur, iar cu Zicu dacă semnează. Titlul este altceva. O altă mâncare de pește. Ține de fotbal, de performanță și de profesionalism. Chiar și dincolo de stadion!