„Câinii” și „psihoza Steaua”

ianuarie 11, 2014 in Liga 1

La Dinamo, Ștefan Bărboianu vrea să-și ia revanșa pentru autogolul din finala Cupei României (2011) cu Steaua.

La Dinamo, Ștefan Bărboianu vrea să-și ia revanșa pentru autogolul din finala Cupei României (2011) cu Steaua. Titlul? Cupa? Europa???

De ani buni Dinamo tot caută să-și îndeplinească visul: Liga Campionilor. De ani buni fiecare jucător transferat la gruparea din Șoseaua „Ștefan cel Mare” spune același lucru după semnarea contractului: „Batem Steaua!”. O stare de spirit pe care „câinii” o consideră motivațională. Încetul cu încetul principalul scop a devenit umilirea Stelei. La fel spune și Bărboianu, ultimul „câine” intrat în haită: „Ținta mea principală este Steaua”. Ce obiectiv „măreț”! Campionatul? Cupa? Liga Campionilor? Liga Europa? Niciuna nu mai contează dacă Steaua este umilită. Rezultatul? În ultimele sezoane Dinamo a ratat obiectivele pe bandă rulantă. O mare problemă pentru antrenorul Stoican. Dacă vrea performanțe, dacă vrea să facă din Dinamo echipa de altădată trebuie să elibereze jucătorii de „psihoza Steaua”. O stare de spirit care le-a mistuit energiile fără rost!

„Ţinta mea principală este Steaua!”, a declarat Ștefan Bărboianu pentru www.gsp.ro (http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/barboianu-are-o-revansa-de-luat-in-fata-rivalei-dinamovistilor-tinta-mea-e-steaua-417118.html) după ce a revenit la Dinamo. Chiar dacă a fost autorul unui autogol într-o finală de Cupă cu Steaua, Bărboianu iese în față cu un „obiectiv” de imagine uitând, deocamdată, de cele reale.
Și în alte campionate mari ale Europei există rivalități recunoscute dar niciodată nu sunt puse în urma obiectivelor. Măcar declarativ. Titlul, Cupa sau o prezență în grupele competițiilor europene sunt mai importante decât câștigarea unui derby istoric. Cel puțin astăzi, în vremea fotbalului-afacere. Este adevărat, derby-ul contează pentru suporteri dar în vitrina clubului rămân doar trofeele.
Din această perspectivă, Dinamo are o problemă. Toți jucătorii care vin sunt puși să declare fraze ostile la adresa Stelei. De ce? Până la urmă e problema lor dar viața oferă multe surprize. Chiar și un contract cu rivala de moarte din Ghencea. Decența face parte din joc, nu?
În lumea bună a fotbalului adversarii se respectă, iar polițele se plătesc doar pe teren. Sunt convins că antrenorul Flavius Stoican va schimba această stare de spirit păguboasă. Nu de alta dar de când o țin tot așa, cu „batem Steaua”, dinamoviștii nu s-a ales cu mare lucru.