Marica, un pas înapoi?

iulie 21, 2014 in Internaţional

Ciprian Marica a părăsit Getafe și a ales Konyaspor. Păi se compară Primera Division cu... „Super Liga” din Turcia?

Ciprian Marica a părăsit Getafe și a ales Konyaspor. Păi se compară Primera Division cu… „Super Liga” din Turcia? Dar cu naționala României, cum rămâne?

Ciprian Marica este jucătorul clubului turc Konyaspor. De azi, cu acte. Marica a fost primit ca un rege în Konya. A ales să plece din Primera Division pentru a evolua în prima ligă turcă dar nu la o echipă de top: Konyaspor, doar locul 11 la ultima ediție. A procedat bine? Mai mult nu decât da. Cel mai indicat era să rămână la Getafe unde s-a înțeles bine cu antrenorul Cosmin Contra. Campionatul turc este dur, agresiv, iar suporterii sunt fanatici. Faptul că va fi coleg cu un alt român, Gabi Torje, nu reprezintă o garanție că a făcut alegerea ideală. Cei doi ani de contract cu Konyaspor și câștigul de 2,6 milioane de euro au contat mai mult. Dacă era vorba despre Fener, Galata sau Beșiktaș nu mai discutam pe seama acestui transfer. Ar fi fost ok însă Ciprian Marica a preferat un club modest care i-a oferit o rețetă financiară atrăgătoare. Riscul pe care și l-a asumat este să piardă naționala!

În sezonul trecut, Getafe s-a salvat de la retrogradare în ultimul moment, a terminat pe locul 13, iar Konyaspor a terminat pe locul 11. Cam pe-acolo sunt ambele echipe doar că nu există comparație între Primera Division și prima ligă din Turcia. Mă refer la valoare, imagine și bani.
Și Gabi Torje a ajuns la Konya. Nu este un semn bun pentru echipa națională. Când un jucător semnează cu un club care a terminat pe poziția 11 la finalul campionatului își asumă o stare de mediocritate. Că de performanță nu prea încape discuție. 🙂
Ciprian Marica a greșit în urmă cu ceva vreme când a ținut musai să plece de la Șahtior Donețk ca să ajungă în Bundesliga. De atunci a avut o prestație cu suișuri și coborâșuri. Nimic constant ceea ce l-a ținut departe de cluburile mari ale Europei.
Acum, Marica a părăsit Getafe pentru Konyaspor. Tocmai când antrenorul Cosmin Contra intenționa să reformeze echipa din Madrid. Nu e cu supărare că Marica a ales fotbalul turc, un fotbal care se tot dezvoltă de vreo 20 de ani încoace. Problema este că nu s-a dus la o grupare de top din Turcia, Fenerbahce, Galatasaray sau Beșiktaș, ci la o formație de pluton obișnuită să se lupte mai mult pentru salvarea de la retrogradare decât să se bată pentru titlu.
Concluzie: transferul lui Ciprian Marica la Konyaspor pare o decizie pripită. Acolo va juca sub o presiune imensă. Există riscul să intre în conflict cu suporterii dacă nu va reuși, repede, să confirme încrederea de care a avut parte!